Yli 20 000 saksalaisnuorta koululakossa ilmaston puolesta – "Haluamme lumisen joulun"

Lakko on osa ruotsalaisteini Greta Thunbergin aloittamaa liikettä.

ilmastolakko
Pahviin on kiinnitetty ruotsalaisen Greta Thunbergin kuva ja "Me rakastamme sinua" -teksti. Pahvin edessä on ruskea nallekarhu.
"Me rakastamme sinua", luki ruotsalaisteini Greta Thunbergille osoitetussa kyltissä Berliinin ilmastomielenosoituksessa.Felipe Trueba / EPA

"Haluamme lumisen joulun" ja "Ilmasto muuttuu, miksi emme me?", berliiniläiset koululaiset vaativat perjantaina mielenosoituskylteissään.

Tuhannet saksalaisnuoret jättivät perjantaina koulupäivän väliin osana ruotsalaisen Greta Thunbergin maailmanlaajuista jokaperjantaista #FridaysForFuture-ilmastolakkoa.

Berliinin poliisi arvioi, että ilmastomielenosoittajia oli yli 20 000.

Mielenosoittajat kokoontuivat Berliinin keskustaan Saksan talous- ja energiaministeriön edustalle ja buuasivat ministeriölle. He marssivat läpi keskustan hallintokortteleiden Brandenburgin portille, jossa Greta Thunberg itse piti puheen, kertoi sanomalehti Berliner Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

– Mitä haluamme? Ilmasto-oikeudenmukaisuutta. Milloin haluamme sitä? Nyt, Thunberg huudatti yleisöä Brandenburgin portilla.

19-vuotias Felix Osebold oli tullut mielenosoitukseen Essenistä läntisestä Saksasta. Hän toivoi poliitikkojen huomaavan mielenosoituksen ja tekevän muutoksia Saksan ilmastopolitiikkaan.

– Ei voi olla niin, että mitään ei tapahdu, Osebold sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Saksassa on jouduttu lisäämään kivi- ja ruskohiilen käyttöä ydinvoimasta luopumisen takia. Tammikuun lopussa Saksa kuitenkin päätti luopua kivi- ja ruskohiilen käytöstä asteittain.

Suurin osa Saksan poliitikoista on ollut myötämielisiä viikottaisille Fridays for Future -mielenosoituksille, joita on järjestetty Saksassa joulukuusta lähtien. Jotkut ovat tosin arvostelleet koululaisia siitä, että nämä ovat jättäneet oppitunteja väliin.

Lisää aiheesta:

Mistä maailma puhuu -podcast: Euroopan koululaiset haluavat pysäyttää ilmastonmuutoksen, mutta mitä tekee EU?

Syksyllä Greta Thunberg oli yksin, nyt ilmastolakkoja on yli 100 maassa – Katso 16-vuotiaan puhe: "Te tiedätte, ketkä tähän ovat syyllisiä"

Lähteet: AP, AFP