1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Ykkösolut on nyt pop, ilmastonmuutoksen hillintä tekee kipeää, harvoja masentuneita autetaan Kiinassa, sää viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Olutta tuopissa.
AOP

Ykkösolut elää uutta renessanssia, koska känni ei ole enää cool

Olutkulttuuri on murroksessa Suomessa, kun yhä useampi valitsee baaritiskillä matalan alkoholin tai täysin alkoholittoman juoman. Tähän murrokseen myös Suomen suurimmat panimot pyrkivät nyt vastaamaan kehittämällä uusia vaihtoehtoja perinteiselle vaalealle lager-tyyppiselle ykkösoluelle: Ipaa, tummaa lageria ja gluteenitonta luomuolutta.

EU-maat yrittävät välttää aikavyöhykkeiden tilkkutäkin

EU-maissa alkaa pian pohdiskelu siitä, mihin aikavyöhykkeeseen kukin jäsenmaa haluaa jatkossa kellonsa asettaa. Europarlamentti hyväksyi alkuviikolla päätöksen, jonka mukaan se kannattaa kellonaikojen siirtelyn lopettamista keväisin ja syksyisin vuodesta 2021 lähtien. Suomessa siirrytään kesäaikaan varhain sunnuntaiaamuna, kun kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Veistos joka tehty kelloista.
Ian Langsdon / EPA

TUIlle mahdollisesti jättitappiot Boeing-lentokiellosta

Euroopan suurin matkailualan yritys TUI on ilmoittanut yhtiön liiketuloksen laskevan merkittävästi lentokonevalmistaja Boeing 737 MAX:n maailmanlaajuisen lentokiellon vuoksi. TUIn mukaan kuluvan vuoden liiketulos laskee 200 miljoonalla eurolla, mikäli koneet pysyvät lentokiellossa heinäkuun puoleen väliin saakka. TUIlla on ollut käytössään 15 Boeing 737 MAX -konetta.

Southwest-yhtiön Boeing 737 Max 8.
Joe Raedle / AFP

Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarjolla vain ikäviä ratkaisuja

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatisi päättäjiltä kipeitä päätöksiä, mutta ongelma on, että tarjolla on vain ikäviä vaihtoehtoja. Asiantuntijat kertovat, millaisiin keinoihin poliitikkojen olisi oltava valmiita, jotta viimein päästäisiin tositoimiin.

Sateinen Helsinki nähtynä auton tuulilasin läpi illalla.
Esko Jämsä / AOP

Kiinassa monet vanhemmat pitävät masentunutta nuorta heikkona

Kiinassa mielenterveysongelmiin liittyy vahva leimautumisen pelko ja häpeä. Vain harva masentunut saa asianmukaista hoitoa. Oireita joko hävetään tai niitä ei tunnisteta.

Eat sleep smash repeat -loisteputkikyltti seinällä, vieressä valkoiseen haalariin puettu mallinukke.
"Syö, nuku, särje, toista", neuvoo kyltti pekingiläisen raivohuoneen seinällä.Jenny Matikainen / Yle

Sää kylmenee, mutta aurinko jatkaa paistamistaan

Sää jatkuu suuressa osassa maata aurinkoisena, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Pohjoisessa ja idässä voi tulla joitain räntäkuuroja. Illalla lounaaseen leviää vesisateita. Lämpötila laskee selvästi edellispäivien lukemista, mutta etelässä voi olla edelleen ylimmillään 10 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääkartta lauantaille 30. maaliskuuta.
Sääkartta lauantaille 30. maaliskuuta. Yle
Lue seuraavaksi