1. yle.fi
  2. Uutiset

Punaiselta Ristiltä hätäapua Venezuelaan – maassa jälleen laajoja sähkökatkoja

Laajat ja toistuvat sähkökatkot ovat syventäneet entisestään venezuelalaisten ahdinkoa.

Venezuela
Kauppaa valaistiin moottoripyörän ajovalolla Caracasissa.
Sähkökatkot piinaavat Venezuelaa. Kauppaa valaistiin moottoripyörän ajovalolla Caracasissa.Rayner Pena / EPA

Venezuelassa useissa kaupungeissa on kärsitty taas sähkökatkoista. Katkot alkoivat perjantaina, ja sähköjä on ollut poikki ainakin pääkaupunki Caracasissa sekä Maracaibossa, Valenciassa, Maracayssa ja San Cristobalissa.

Kyseessä on jo kolmas kerta sitten maaliskuun 7. päivän, kun Venezuelassa on laajoja sähkökatkoja. Laajat katkot ovat syventäneet entisestään venezuelalaisten ahdinkoa.

Liki neljännes Venezuelan väestöstä, seitsemän miljoonaa ihmistä, tarvitsee YK:n mukaan hätäapua välittömästi.

Talouskriisissä painivassa maassa sähkökatkot ovat olleet arkipäivää, mutta tässä kuussa katkot ovat kuitenkin olleet omassa mittaluokassaan. Asiantuntijoiden mukaan katkokset johtuvat todennäköisesti sähköverkon laiminlyönnistä, huonosta hallinnosta sekä korruptiosta.

Maduro on estänyt hätäavun tuomisen maahan toistuvasti

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun johtaja Francesco Rocca kertoi aiemmin, että Venezuelaan toimitetaan hätäapua seuraavien kahden viikon aikana. Järjestö uskoo alkuvaiheessa pystyvänsä toimittamaan apua noin 650 000 ihmiselle.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on toistuvasti estänyt aikeet viedä hätäapua ruoka- ja lääkepulan kourissa kärvistelevään maahan Kolumbiasta ja Brasiliasta. Maduron mukaan hätäapu on vain keppihevonen, jolla edistetään Yhdysvaltain suunnittelemaa vallankaappausta.

– Asia on todella politisoitunut. Jos apu täyttää sääntömme ja määräyksemme, olemme totta kai valmiita sen jakamaan, Rocca sanoi.

CNN kertoi aiemmin, että Venäjä on myöntänyt lähettäneensä sotilaita Venezuelaan. Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova ilmoitti Moskovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa eilen, että Venäjän armeijan henkilöstöä on parhaillaan Venezuelassa maiden solmiman sotilaallisen yhteistyösopimuksen mukaisesti. Hänen mukaansa sotilaat pysyvät Venezuelassa niin kauan kun maan hallitus heitä tarvitsee.

Venäjä on asettautunut tukemaan Maduroa. Yli 50 maata kuitenkin tukee parlamentin puhemiestä, oppositiojohtaja Juan Guaidóa, joka on julistautunut Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Aiheesta lisää:

YK:n raportti: Lähes neljäsosa Venezuelan väestöstä tarvitsee kipeästi humanitaarista apua

Venezuela kielsi oppositiojohtaja Guaidolta osallistumisen politiikkaan

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi