1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brunei

George Clooney kehottaa boikotoimaan Bruneihin kytköksissä olevia luksushotelleja

Brunei alkaa määrätä kuolemantuomioita kivittämällä homoseksistä ja uskottomuudesta avioliitossa 3. huhtikuuta lähtien.

George Clooney Kuva: Jewel Samad / AFP

Hollywood-näyttelijä George Clooney kehottaa boikotoimaan Bruneihin kytköksissä olevia luksushotelleja sen jälkeen, kun sulttaanikunta ilmoitti rankaisevansa vastaisuudessa homoseksistä kivityskuolemalla.

Kaakkois-Aasiassa Borneon saarella sijaitsevassa Bruneissa astuu voimaan huhtikuun 3. päivä uusi rikoslaki, joka perustuu tiukkaan islamilaisen sharia-lain tulkintaan.

Kivityskuolemalla tuomitaan homoseksin harjoittamisen lisäksi myös heitä, jotka ovat uskottomia avioliitossa.

– Joka ikinen kerta, kun majoitumme tai järjestämme tapaamisia joissakin näistä yhdeksästä hotellista, työnnämme samaan aikaan rahaa niiden miesten taskuihin, jotka ovat valinneet kivittää tai ruoskia kuoliaaksi omia kansalaisiaan, Clooney kirjoittaa Deadline-viihdesivustolla (siirryt toiseen palveluun) julkaisemassaan kolumnissa.

Näyttelijä kehottaa boikotoimaan Dorchester Collection -ketjun hotelleja Yhdysvalloissa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa. Hotellit omistaa Brunei Investment Agency, joka on suoraan kytköksissä Brunein sulttaaniin Hassanal Bolkiahiin.

Jo aiemmin ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoitti, että rikoslain käyttöönotto tekee Bruneista hylkiön ulkomaisten sijoittajien, turistien ja järjestöjen silmissä.

– Jos tämä huonosti harkittu suunnitelma etenee, niin on täysi syy uskoa, että Brunein vastainen maailmanlaajuinen boikottiliike aloittaa toimintansa uudelleen, totesi järjestön edustaja Phil Robertson.

Brunei harjoittaa vanhoillisempaa islamia kuin naapurimaat Malesia ja Indonesia. Esimerkiksi alkoholin myynti on Bruneissa kielletty ja avioliiton ulkopuolinen raskaus sekä perjantairukousten jättäminen väliin ovat rikoksia.

Homoseksuaalisuus on jo laitonta Bruneissa. Tähän asti siitä on voinut saada 10 vuoden vankeustuomion.

Aiheesta lisää:

George Clooney calls for hotel boycott over Brunei LGBT laws (siirryt toiseen palveluun)

Kivityskuolema homoseksistä ja aviorikoksesta – Brunei alkaa soveltaa sharia-lakia, ihmisoikeusjärjestöt vastustavat