Kovaa peliä Tallinnassa: Vaalien voittaja saattaisi luopua pääministerin salkusta luodakseen hallitukselle pohjan

Voittajapuolueen haastajat yrittävät ratkoa talouden kynnyskysymyksiä ensi viikolla.

Viro
Kaja Kallas
Reformipuolueen johtaja Kaja Kallas ei aio luopua yrittämästä hallituksen muodostamista. Valda Kalnina / EPA-EFE

Viron parlamenttivaaleista on kuukausi, eikä virallisia hallitusneuvotteluja ole vielä aloitettu. Todellisuudessa hallitusohjelmasta ovat jo viikkoja neuvotelleet keskustavasemmistolainen keskustapuolue eli nykyinen pääministeripuolue sekä kansalliskonservatiiviset EKRE ja Isänmaa.

Muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista ja maaseudun erityiskysymyksistä on syntynyt vaivatta yksimielisyys, mutta ratkaisematta on tärkein eli se, miten hallituksen päätökset rahoitetaan, kertoi keskustapuolueen hallituksen jäsen Jaak Aab Viron yleisradioyhtiön ERR:n uutisille (siirryt toiseen palveluun).

Näitä neuvotteluja on määrä käydä ensi viikon aikana.

Kiistaa aborttioikeudesta

Pöydälle ovat nyt jääneet rahallisesti suurimmat ja kalliimmat lupaukset sekä useat aatteelliset asiat, myöntää myös EKRE:n eli Viron konservatiivisen kansanpuolueen hallituksen jäsen Henn Põlluaas.

Yksi vaikeista periaatekysymyksistä on samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliitto-oikeus, jota EKRE vastustaa voimakkaasti.

Kiperää on ollut ratkaista sekin, miten EKRE:n kanta abortteihin istuu mahdollisen hallituksen linjaan. EKRE sallisi abortit vain terveydellisillä perusteilla. Puolue on soimannut aborttien tekemisestä etenkin naislääkäreitä.

Anteeksipyyntövaatimuksista on syntynyt erimielisyyttä hallitustunnusteluja käyvien puoluejohtajien kesken.

Isänmaa-puolueen johtoryhmän jäsenen Urmas Reinsalun mukaan maailmankatsomuksellisten arvojen ja painotusten erot ovat niin suuret, että ne voivat vielä viedä neuvottelut umpikujaan. Toisaalta mikään muu hallituspohja ei enää tässä vaiheessa vaikuta realistiselta, Reinsalu arvioi.

Riigikogun 101 paikkaa:

reformi 34
keskusta 26
EKRE 19
Isänmaa 12
sos. dem. 10

Parlamentti järjestäytynee torstaina

Vaalit voittanut oikeistoliberaalinen reformipuolue tarjosi heti vaalien jälkeen keskustalle neuvotteluja hallituskumppanuudesta, mutta keskusta kieltäytyi veropoliittisten linjaerojen vuoksi.

Ennen vaaleja keskustan johtaja, pääministeri Jüri Ratas arvioi aatteellisten erojen voimakkaasti oikeistopopulistisen EKRE:n kanssa estävän yhteistyön siinä suunnassa. Virossa ajatellaan yleisesti, että mielenmuutos johtuu Ratasin halusta pitää kiinni pääministerinsalkusta.

Presidentti Kersti Kaljulaid on sanonut antavansa varsinaiset hallitusneuvottelut reformin johdettaviksi, kunhan uusi parlamentti eli riigikogu kokoontuu ensi kertaa. Se tapahtunee ensi torstaina.

Kunnianhimon hinta?

Vaalien voittajan päätyminen oppositioon ei olisi Virossa ensimmäinen kerta. ERR:n Esimene stuudio (siirryt toiseen palveluun) -tv-ohjelmassa kysyttiin tällä viikolla, mitä puoluejohtaja Kaja Kallas on valmis tekemään, jotta niin ei kävisi ensi kertaa myös reformipuolueelle.

Kallas on aiemmin torjunut ajatuksen, että Ratas johtaisi reformin ja keskustan kokoomushallitusta. Tämän viikon tv-haastattelussaan hän sanoi pohtineensa, onko yksittäisen ihmisen kunnianhimo tällaisessa tilanteessa liian suuri hinta.

– Mutta jos nyt tarjoan pääministerin tuolia Ratasille, luuletteko hänen suostuvan? Toiseksi minulla ei ole luopumiseen valtuuksia omalta puolueeltani ja äänestäjiltäni, ainakaan ennen kuin mistään on edes neuvoteltu.

Kallaksen mukaan Ratasin henkilökohtainen kunnianhimo vaikuttaa selvästi suuremmalta kuin hänen omansa. Hän sanoo olevansa valmis harkitsemaan väistymistä hallituspohjan hyväksi mutta ei ilman puolueensa kantaa.