Taksien yhteisvalvontaa aiotaan laajentaa

Verohallinnon harmaan talouden torjuntayksiköstä epäillään, että puutteita on pääkaupunkiseudulla muuta maata enemmän.

taksiliikenne
Taksin mittari
Mikko Savolainen / Yle

Taksien yhteisvalvontaa aiotaan laajentaa eri puolille maata, kertoo Verohallinnon harmaan talouden torjunnanvalvontapäällikkö Tarja Valsi STT:lle.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan alle puolet perjantaina Uudellamaalla tarkastetuista takseista osoittautui tarkastuksessa moitteettomiksi. Poliisi, liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Verohallinto tarkastivat yhdessä 106 henkilöliikenteen ajoneuvoa.

– Yhteisvalvonnasta on nyt hyviä kokemuksia eli ilman muuta sitä laajennetaan, Valsi sanoo.

Valvontaa tehtiin perjantaina erityisesti Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä ja Espoossa. Valvonnassa puutteita löytyi 63 taksista.

Yleisimpiä olivat puutteet luvanhaltijan tiedoissa tai etteivät hintatiedot olleet selvästi näkyvillä. Kolmessa autossa ei ollut taksamittaria. Kuljettajista kaksi oli etsintäkuulutettuja. Yhtä kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Valsin mukaan on mahdollista, että puutteet näkyvät pääkaupunkiseudulla muuta maata enemmän.

– Eri ilmiöt ovat täällä toki aina ensimmäisinä ja laajempina, Valsi sanoo.

Liikennepalvelulain voimaantulon jälkeen Traficomiin on tullut jonkin verran ilmoituksia erityisesti siitä, että takseina käytetään ajoneuvoja, joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

– Valvonta vahvisti, että tällaisia ajoneuvoja on liikenteessä ja asiaan pitää kiinnittää huomiota. Olemme ottaneet sen strategian, että emme tiedota etukäteen, koska ja missä valvontaa tehdään, Hautalahti sanoo.

Hän lisää valvonnan kuitenkin osoittaneen, että ilmiö ei ole kovin merkittävä.

Aiheesta aiemmin:

Valvontaisku takseihin Uudellamaalla: Vain alle puolella asiat kunnossa – Poliisi: "Eihän tämä hyvältä näytä"