Gambian maanpaossa elävä ex-presidentti varasti ainakin 300 miljoonaa valtion kassasta

Gambian diktaattori Yahya Jammeh tuhlasi vallassa ollessaan valtion rahoja esimerkiksi Rolls Royceihin ja lentokoneisiin.

Gambia
Jammeh ja hänen puolisonsa seisovat punaisella matolla ja tervehtivät ihmisiä hymyillen.
Yahya Jammeh ja hänen puolisonsa Zeinab Suma Jammeh vierailivat Yhdysvaltain Valkoisessa talossa vuonna 2014.Michael Reynolds / EPA

Länsiafrikkalaista Gambiaa diktaattorin ottein johtaneen Yahya Jammehin väärinkäytöksistä on saatu tarkempaa tietoa.

Gambian oikeusministeri Abubacarr Tambadou kertoi perjantaina, että Jammeh varasti valtion kassasta ainakin 320 miljoonaa euroa vastaavan summan vuosina 1994–2017.

– Kyseessä on valtava määrä rahaa, joka olisi voitu käyttää tavallisten gambialaisten elämän parantamiseen. Sen sijaan se käytettiin egoistisen suuruudenhullun turhamaiseen ja harhaiseen elämäntyyliin, oikeusministeri sanoi.

Toisen tällä viikolla julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Jammeh olisi varastanut jopa lähes miljardin edestä Gambian julkisia varoja ja valtion metsävaroja. Raportin on laatinut järjestäytyneestä rikollisuudesta ja korruptiosta tutkivaa journalismia tekevä OCCRP.

Jammeh otti vallan Gambiassa vallankaappauksella vuonna 1994. Hän pakeni Gambiasta vuonna 2017, kun Länsi-Afrikan maat painostivat sotilaallisesti Jammehin luopumaan vallasta. Jammeh oli hävinnyt vaalit Adama Barrow'lle.

Jammeh vei mukanaan useita autoja ja arvoesineitä.

Barrow'n hallitus on sittemmin myynyt osan jäljelle jäänyttä Jammehin omaisuutta, esimerkiksi lentokoneita ja Rolls Royce -autoja, joiden istuinten selkänojiin on kirjailtu ex-diktaattorin nimi.

Jammehin toimia tutkittiin lähes kahden vuoden ajan. Tietoja antoi yli 250 silminnäkijää.

Diktaattorin valtakauteen kuului valtion kassan ryöstämisen lisäksi poliittisten vastustajien katoamisia, kidutusta.

Entinen diktaattori elää nykyisin maanpaossa öljyrikkaassa Päiväntasaajan Guineassa, jota johtaa toinen diktaattori Teodoro Obiang. Hän ei ole kommentoinut syytöksiä.

Lisää aiheesta:

Avustaja: Gambian entinen presidentti ryösti lähtiessään valtion varat

Lähteet: Reuters