Hyppää sisältöön

45-vuotias Zuzana Čaputová nousee Slovakian ensimmäiseksi naispresidentiksi – "On mahdollista olla antautumatta populismille"

EU-myönteinen Čaputová on Slovakian ensimmäinen naispresidentti. 

Zuzana Čaputová otti vastaan onnitteluja ja kukkia Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa vaalivoittonsa varmistuttua varhain sunnuntaina. Kuva: AFP/Lehtikuva

Sosiaaliliberaalia Progressiivinen Slovakia -puoluetta edustava Zuzana Čaputová nousee Slovakian presidentiksi.

Čaputová keräsi 58,40 prosenttia kaikista äänistä, kertoo Slovakian tilastokeskus.

– Olen iloinen tuloksesta, mutta enimmäkseen siitä, että on mahdollista olla antautumatta periksi populismille. On mahdollista kertoa totuus ja kasvattaa mielenkiintoa ilman aggressiivista sanastoa, Čaputová sanoi kiitospuheessaan kannattajilleen uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Tämä alkoi viime vuoden kunnallisvaaleissa, varmistui presidentinvaaleissa ja uskon, että varmistuu myös Euroopassa, Čaputová jatkoi viitaten toukokuun europarlamenttivaaleihin.

Zuzana Čaputová puhui toimittajille vaalitilaisuudessaan lauantaina. Kuva: MARTIN DIVISEK/EPA

Šefčovič onnitteli voittajaa

Smer SD -puolueen ehdokas Maroš Šefčovič kertoi Venäjän valtion uutistoimiston Tassin mukaan soittaneensa toisen kierroksen kilpakumppanilleen onnitellakseen tätä vaalivoitosta.

– Toivon uudelle presidentille ja Slovakialle vain parasta. Olen työskennellyt koko ikäni Slovakian hyväksi ja aion tehdä niin myös tulevaisuudessa, Šefčovič sanoi Tassin mukaan.

Čaputová on luvannut äänestäjilleen siivota maansa poliittista kulttuuria. Hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksellä varsin lentävän lähdön vieden yli 40 prosenttia äänistä. EU-myönteinen Čaputová on Slovakian ensimmäinen naispresidentti.

Caputovaa on verrattuna Ranskan Macroniin

Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Čaputová on kampanjoinut iskulauseella "Nouse pahuutta vastaan". Čaputová on poliittinen noviisi ja hän sanoi aiemmin, että hänen kampanjansa osoitti, että arvot kuten humanismi, solidaarisuus ja totuus ovat tärkeitä yhteiskunnalle.

Čaputová oli mukana laajoissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak ja tämän kihlattu ammuttiin viime vuonna. Tapaus ravisutti Slovakiaa ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Čaputová valmistelee lisäksi Italian mafian ja slovakialaisten politiikkojen väitetyistä yhteyksistä kertovan tarinan julkaisua.

Häntä on verrattu Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, ulkopuoliseen, joka pyyhälsi valtaan uudistusmielisellä ohjelmalla. Mutta jotkut asiantuntijat katsovat, että molempien poliittiset ohjelmat sisältävät ympäripyöreitä hahmotelmia, jotka saattavat johtaa suuren pettymyksen.

– Caputova kuten Macron on symboli epämääräisesti määritellystä toivosta, luonnehtii poliittinen analyytikko Juraj Marusiak.

Lue myös:

.
.