Gazasta ammuttiin raketteja Israeliin, Israel vastasi tankkitulella

Mielenosoituksia seuranneesta öisestä yhteenotosta näytetään selvinneen ilman kuolonuhreja

Israel
Israelin armeija siirtää panssareita Gazan rajalle.
Israelin Merkava-panssarivaunuja ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja Gazan rajalla.Atef Safadi / EPA

Gazan kaistalta on ammuttu yöllä viisi rakettia Israelin puolelle. Israel vastasi iskuun tulittamalla tankeilla Gazaa hallitsevan Hamasin sotilaskohteita. Yhteenotosta ei Israelin armeijan ja gazalaislähteiden mukaan aiheutunut kuolonuhreja.

Raketti-isku tehtiin muutama tunti sen jälkeen, kun kymmenettuhannet palestiinalaiset olivat osoittaneet mieltään Israelin ja Gazan rajalla. Neljä palestiinalaista kuoli israelilaissotilaiden tulitukseen mielenosoituksen liepeillä sattuneissa kahakoissa. Yli 300 palestiinalaista haavoittui.

Mielenosoitus järjestettiin viime kevään suurmielenosoitusten vuosipäivän kunniaksi. Kuusi viikkoa kestäneissä mielenosoituksissa kuoli toistasataa palestiinalaista. Tilanne kärjistyi 14. toukokuuta, kun Yhdysvallat siirsi Israelin-suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Tuolloin yli 60 palestiinalaista kuoli yhdessä päivässä.

Vastaavaa verenvuodatusta pelättiin nytkin, mutta tilanne pysyi pääosin rauhallisena Egyptin johtamien viime hetken neuvottelujen ansiosta. Egypti on pyrkinyt toimimaan välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä väkivallan hillitsemiseksi.

Jännitteiden kiristyminen Gazan rajalla osuu Israelissa herkkään ajankohtaan, sillä maassa on parlamenttivaalit 9. huhtikuuta. Turvallisuus on totutusti yksi keskeisistä vaaliteemoista.