Hyppää sisältöön

Nuorisosäätiö hakee velkasaneeraukseen – taustalla edellisen johdon aiheuttamat taloussotkut

Nuorisosäätiön vakaa taloudellinen tilanne tuhottiin vain muutamassa vuodessa.

Nuorisosäätiön omistamissa asunnoissa asuu tuhansia nuoria. Kuva: Riikka Kurki / Yle

Tuhansia asuntoja omistava Nuorisosäätiö on jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen velkasaneeraushakemuksen.

Menettelyllä Nuorisosäätiö pyrkii selviämään talousvaikeuksistaan.

– Kaikki varat, jota säätiöön on kerrytetty, ovat kadonneet ja vain vastuut ovat jätetty jäljelle, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Vielä muutama vuosi sitten Nuorisosäätiö oli vakavarainen ja vauras. Laineen mukaan se teki edellisten johtajiensa aikana kuitenkin useita tappiollisia kiinteistökauppoja ja maanvuokrasopimuksia sekä otti lainoja, joiden ehdot ovat Nuorisosäätiön kannalta “järkyttäviä”.

Säätiön varoja on myös kadonnut useita miljoonia euroja.

Nuorisosäätiöstä vuonna 2018 potkut saaneita entisiä johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista epäillään lahjusten ottamisesta ja talousrikoksista.

Poliisi uskoo säätiön johtokaksikon tehneen mittavia sopimuksia lähipiiriinsä kuuluneiden liikemiesten kanssa, jotka taas maksoivat lahjuksia Haarolle ja Nousiaiselle.

Nuorisosäätiö: Ei vaikuta asukkaisiin

Nuorisosäätiön mukaan merkittävä osa sen velkojiista on kertonut puoltavansa velkasaneeraukseen pääsyä. Laine pitääkin todennäköisenä, että käräjäoikeus hyväksyy menettelyn.

Käräjäoikeus voi päättää, että Nuorisosäätiön velkoja leikataan, niiden maksuaikaa pidennetään tai velkojen ehtoja, kuten korkotasoa, kohtuullistetaan.

– Velkasaneeraus on mahdollista vain elinkelpoisille yhteisölle. Nuorisosäätiö ei ole kaatumassa, Laine sanoo.

Laineen mukaan velkasaneerauksella ei ole mitään vaikutusta Nuorisosäätiön asukkaisiin tai säätiön varsinaiseen toimintaan. Asuntojen vuokraus, kiinteistöjen hoito ja isännöinti jatkuvat normaaliin tapaan.

Nuorisosäätiö on jo aiemmin kertonut luopuvansa vapaarahotteisista kohteistaan ja keskittyvänsä vain yleishyödyllisiin kohteisiin. Näihin on saatu julkista rahoitusta ja asuntojen vuokrat ovat kohtuullisia.

Nuorisosäätiön omistamissa niin sanotuissa kovan rahan kohteissa on noin 900 asukasta.

Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen kausi Nuorisosäätiön johdossa päättyi keväällä 2018, kun tieto heidän lahjusepäilyistään tuli julkisuuteen. Kuva: Riikka Kurki / Yle

Poliisitutkinta laajentunut – mukana myös KRP

Nuorisosäätiön entisten johtajien ja heidän lähipiirinsä epäiltyjä talousrikoksia alettiin tutkia vuonna 2017. Tutkintaa johtaa Helsingin poliisin talousrikosyksikkö.

MOT:n tietojen mukaan yksi osa tutkintaa on kuitenkin keskitetty Keskusrikospoliisille. KRP:n vastuulla ovat epäillyt rikokset, jotka liittyvät Nuorisosäätiön toimintaan Virossa.

Poliisitutkinnassa on toistakymmentä rikoksesta epäiltyä. Tutkinnanjohtaja Markku Nisulan mukaan ensimmäiset osat tutkinnasta siirtyvät syyteharkintaan vielä tämän kevään aikana.

Poliisi on kuvaillut käynnissä olevaa esitutkintaa poikkeuksellisen laajaksi talousrikosvyyhdiksi.