Suomalainen harrastajakalastaja kertoo erikoisesta löydöstään Kyproksella: 250 000 euron huumelasti kellui meressä

Edes poliisi ei ole törmännyt vastaavaan.

huumeet
huumepaketti
Suomalaissukeltaja löysi lomareissullaan 28 kilon huumelastin kellumasta Kyproksen edustalla.Sami Mikkola

Sami Mikkolan, 29, parin viikon lomareissu tyttöystävän kanssa Kyproksella sai hyvin erikoislaatuisen käänteen torstaina.

Mikkola on kilpailuissakin menestynyt lohjalainen sukelluskalastaja ja hänellä oli tällä kertaa toiveissa saaliistaa meribassia harppuunalla Yeronissoksen saaren ja Kyproksen pääsaaren välisellä vesialueella.

Kalaonni ei kuitenkaan suosinut ja Mikkola oli jo kääntymässä rantaa kohti, kun hän havaitsi merenpinnalla valkoisen paketin noin 500 metrin päässä rannasta.

Mikkola ui paketin luo ja sai raahattua sen rantaan.

– Se oli valkoista pressukangasta ja sidottu kolmella muovisella sidontaliinalla. Tein veitsellä siihen viillon ja sisältä löytyi 50-60 pienempää muovipakettia. Ne oli vakuumipakattuja ja suojattu jollain kankaalla, mikä oli tiukasti sidottu kiinni.

Pian selvisi, että paketeissa oli ruskeaa ja vähän tahmaista ainetta. Mikkola kertoo ensin miettineensä, että onkohan kyse jostain mausteesta.

– Se haisi melko voimakkaalle ja silloin mietin, että voisikohan kyse olla hasiksesta.

paketti
Huumeet oli pakattu huolellisesti vedenkestäviin paketteihin.Sami Mikkola

Huumelasti sisälsi kaikkiaan 28 kiloa hasista

Mikkolalla ei ollut puhelinta mukanaan, joten hän otti yhden paketeista mukaansa ja jätti loput lojumaan rannalle.

– Ajattelin ottaa yhden mukaani tyttöystävän tutkittavaksi, josko hänkin epäilisi sitä huumeeksi. En kehdannut koko lastia nostaa vuokramönkijän päälle ja lähteä sitä kuljettelemaan mihinkään, Mikkola naureskelee.

Kaksikko soitti lopulta poliisit paikalle ja poliisi vahvisti, että kyse oli noin 250 000 euron hasiserästä. Kaikkiaan huumetta oli 28 kiloa.

– Ei sitä kyllä meinannut uskoa siinä rannalla, että voiko olla totta.

Mikkolan mukaan poliisi oli ollut asiasta yhtä hämmästynyt kuin hän itse. Poliisikaan ei ollut nähnyt koskaan vastaavaa.

Huumelastin alkuperästä ei ole tietoa, mutta Mikkola oli hiljattain lukenut mediasta poliisin huumeoperaatiosta.

– Olisiko ollut niin, että huumeita kuljettanut olisi havainnut poliisin ja viskannut lastin mereen, hän miettii.

Löydöstä ovat uutisoineet myös paikallismediat. (siirryt toiseen palveluun)

Kyprokselle huumeet tulevat kansainvälisen raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääosin ilmateitse, mutta niitä liikkuu myös meritse. Kyproksella takavarikoitu kannabis on yleensä peräisin Libanonista.

Europolin mukaan kannabista (siirryt toiseen palveluun) käytetään Euroopassa enemmän kuin mitään muuta huumetta. Sen markkina-arvo on arviolta yhdeksän miljardia euroa.