1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkissa Erdoğanin AKP uhkaa hävitä ensimmäiset vaalit vuosiin

Turkin talousongelmat ovat saaneet osan äänestäjistä pohtimaan vaihtoehtoja valtapuolueelle.

Turkki
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan äänestämässä.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan äänesti Istanbulissa.Tolga Bozoglu / EPA

Turkissa äänestettiin sunnuntaina paikallisvaaleissa, joissa maata johtavan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AK-puolueella (AKP) on edessään outo tilanne.

Puolue saattaa hävitä maan pääkaupungissa Ankarassa, jossa oppositioallianssin ehdokas on suosittu. Tappio saattaa tulla jopa Istanbulissa.

AKP on voittanut käytännössä kaikki vaalit sen jälkeen kun se nousi valtaan vuonna 2002. Vain kesäkuun 2015 yleisvaaleissa puolue koki lievän tappion, kun se ei yltänyt enemmistöön parlamentissa. Puolue tosin sai eniten ääniä silloinkin.

Turkin talouden painuminen taantumaan, työttömyys ja valtoimenaan laukkaava inflaatio ovat nyt saaneet äänestäjät harkitsemaan myös muita vaihtoehtoja.

Kansalaisia äänestämässä.
Äänestäjiä Istanbulissa. Yhteensä Turkin vaaleissa oli yli 57 miljoonaa äänioikeutettua.Sedat Suna / EPA

– Talous on kauheassa tilassa. AKP:lla alkaa olla vaikeuksia selviytymisensä kanssa, arveli Beylikduzussa Istanbulin liepeillä äänestänyt 53-vuotias Husnu Acar uutistoimisto AFP:lle.

Kasimpaşassa Erdoğanin lapsuudenkodin lähellä uurnilla käynyt Koksal Karacan oli toista mieltä:

– Onhan talous aika heikoissa kantimissa, mutta luotan presidenttiimme ja uskon asioiden kääntyvän paremmiksi vaalien jälkeen.

Paikallisvaalit ovat testi Erdoğanille, sillä hänet valittiin viime vuonna jatkokaudelle presidentin asemaa vahvistavan uuden perustuslain saattelemana. Ennen vaalipäivää Erdoğan syytti länsimaita Turkin talouden ongelmista.

– Maahamme kohdistuvat hyökkäykset ennen vaaleja johtuvat siitä, että suuren ja vahvan Turkin tie halutaan padota, Erdoğan sanoi kannattajilleen.

Vaaliväkivaltaa idässä ja kaakossa

Vaaleja varjosti myös väkivalta, sillä kaksi konservatiivisen Saadet-puolueen jäsentä sai surmansa yhteenotossa äänestyspaikalla Malatyassa Turkin itäosassa. Toinen miehistä toimi myös vaalitarkkailijana.

Puolueen johtaja syytti AK-puolueen ehdokkaan sukulaista teosta.

Presidentti Erdoğan vakuutti, että tapaus tutkitaan.

Lisäksi paikalliset mediat raportoivat, että useita ihmisiä loukkaantui vaaleihin liittyvissä yhteenotoissa Turkin kaakkoisosassa.

Oppositiossa oleva Kurdien kansallinen demokraattipuolue HDP kieltäytyi asettamasta lainkaan ehdokkaita useissa vaalipiireissä, koska sen mukaan vaaleissa tulee olemaan laajaa vilppiä.

Useat puolueen johtajista ovat saaneet terrorismituomioita ja ovat nyt vankilassa. Puolueen mukaan syytteet ovat tekaistuja.

Arvostelijoiden mukaan oppositiopuolueiden mahdollisuudet menestyä vaaleissa ovat muutenkin huonot, koska Erdoğan ja hänen tukijansa hallitsevat mediaa. Silti vaalien lopputulos voi vielä yllättää kaikki – myös Erdoğanin.

– Se, mitä vaalikampanjan aikana on tapahtunut, osoittaa, ettei AKP enää voi luottaa siihen, että se pystyy voittamaan rehelliset vaalit, ennakoi Silk Road Studies -ohjelman tutkija Gareth Jenkins uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi