Tv-koomikko Zelenskyi johtopaikalla Ukrainan presidentinvaaleissa – yli puolet äänistä laskettu

Ovensuukyselyn perusteella toiselle kierrokselle yltäisivät Volodymyr Zelenskyi ja istuva presidentti Petro Porošenko.

Ukraina
Volydymyr Zelenskyi
Volydymyr Zelenskyi.Mykola Tys / EPA

Tv-koomikko Volodymyr Zelenskyi pitää kärkipaikkaa Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kun äänistä on laskettu 57 prosenttia, Zelenskyi on kerännyt 30,2 prosenttia äänistä, selviää Ukrainan keskusvaalikomitean tuloslaskennasta.

Istuva presidentti Petro Porošenko olisi näillä näkymin menossa Zelenskyin kanssa toiselle kierrokselle. Hänen osuutensa äänistä on 16,5 prosenttia.

Entinen pääministeri Julija Tymošenko on kolmantena 13,1 prosentin äänisaaliilla.

Ukrainan valtion uutistoimisto Ukrinformin mukaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 63,48.

– Tämä on vain ensiaskel suureen voittoon, Zelenskyi kommentoi ovensuukyselyjen jälkeen.

Vaalit menevät toiselle kierrokselle, jos kukaan ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä. Mahdollinen toinen kierros järjestetään pääsiäissunnuntaina 21. huhtikuuta.

Lue lisää ehdokkaista tästä artikkelista: Tv-koomikko, suklaakuningas vai kaasuprinsessa: Ukraina äänestää sunnuntaina maalle uuden presidentin, ja kisaa johtaa tv:stä tuttu yllättäjä

Tymošenko: Teemme oman laskentamme

Julija Tymošenkon vaalikampanjan edustajien mukaan Tymošenko olisi menossa toiselle kierrokselle. Mitkään ovensuukyselyt eivät tue oppositioehdokkaan väitettä.

Tymošenko sanoi tv-haastattelussa, että hänen tiiminsä aikoo tehdä oman ääntenlaskentansa.

Koomikko Volodomyr Zelenskyi on arvaamaton kandidaatti presidentiksi, sillä hänellä ei ole aiempaa kokemusta politiikasta.

Yhdysvaltalainen toimittaja Christopher Miller jakoi Twitterissä videon, jossa hän kysyi Zelenskyiltä kommenttia ovensuukyselyyn. Zelenskyi sanoi, että tiedot tuntuvat "ihan hyvältä" ja hän kertoi olevansa valmis mahdolliseen suureen vastuuseen.

Lue lisää vaalien ehdokkaiden taustoista:

Tv-koomikko, suklaakuningas vai kaasuprinsessa: Ukraina äänestää sunnuntaina maalle uuden presidentin, ja kisaa johtaa tv:stä tuttu yllättäjä

Lähteet: Reuters, TASS