1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi pukeutuu pinkkiin, huumemuuli Helsinkiin, Tauskin uusi kohusuhde – Aamu alkoi aprillilla

Sosiaalinen media on täyttynyt erilaisista aprillipäivän piloista. Kokosimme tähän artikkeliin hauskimmat ja puhututtavimmat veistelyt.

aprillipäivä
Kuvakaappaus.
Kuvakaappaus.Twitter

Poliisit olivat liikkeellä aprillipäivänä usean laitoksen voimin.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo pukeutuvansa jatkossa sinisten työvaatteiden sijasta piristävään pinkkiin. Poliisin mukaan uusi metallinhohtoinen pinkki uniformu parantaa työturvallisuutta, sillä se erottuu liikenteessä paremmin.

Poliisin mukaan uudistus on välttämätön ja asiakkaat ovat kiittäneet sitä. Uuden haalarin lisäksi kesää varten on suunnitteilla samanväriset shortsit sekä lierihatut.

Helsingin poliisilaitos puolestaan kertoo (siirryt toiseen palveluun) hankkineensa vahvuuteensa huumemuuli Alin. Viisivuotiaalla virolaisella Alilla on todettu tarkka hajuaisti, joten se päätettiin poliisiasemalla kouluttaa huumeiden etsintään.

Poliisin mukaan Ali on jo löytänyt maastokätköjä sekä "ruohoa ihmisten hallusta".

Poliisin lisäksi myös muilla viranomaisilla riittää huumorimieltä

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi lähtevänsä Postin viitoittamalle tielle ja laventavansa tehtävänkuvaansa. Karjalainen (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistussa uutisessa pelastuslaitos kertoo, että vauhdikkaita pelastustehtäviä ei ole tarpeeksi. Siksi palomiehet ja ambulanssiväki on valjastettu muun muassa neulomaan torkkupeittoja. Pelastuslaitoksen kalustoa ja miehistöä luvataan myös avuksi muuttoihin. Nostolava-autolla sohvan voi muuttaa kätevästi parvekkeen kautta.

Itse Karjalainen kertoo pidättäytyvänsä (siirryt toiseen palveluun) omasta aprillipilasta tänä vuonna. Lehden digituottaja Jani Leinonen kirjoittaa kolumnissaan, että perinteisten sanomalehtien suurin valtti informaatiota pursuvassa nykymaailmassa on se, että lukijat voivat aina luottaa sisällön olevan totta. Myös aprillipäivänä.

VR iskee takaisin ja HSL repäisee bussien uudella numeroinnilla

VR ja myöhästelevät junat ovat kansalaisten jatkuvan vitsailun kohteena. Tänäänkin junaliikenne on takunnut (siirryt toiseen palveluun) ja pysähdyksissä on ollut kymmeniä junia. Silti VR lähti reippaasti mukaan aprillihupailuun.

VR kertoo aloittavansa ensi talvena kokeilun, jossa osaan junista asennetaan jalakset. Jalakset otetaan käyttöön pahimmilla talvikeleillä ja niiden liukuteho höydyntää junan pieniä vierintävastuksia.

Eräs päivän hauskimmista aprillipiloista menee HSL:n piikkiin. Helsingin Seudun Liikennelaitos kertoo (siirryt toiseen palveluun)muuttavansa bussien numerot roomalaisiksi kirjaimiksi. Antiikin Roomasta tuttuihin symboleihin siirtymisellä on tarkoitus parantaa asiakaskokemusta.

– Uskomme, että matkustajat löytävät oman linjansa entistä helpommin, kun perinteisten numeroiden tuntemista ei enää tarvita matkantekemiseen, vaan rajattu määrä kirjaimia riittää, HSL:n johtava informaatiosuunnittelija Dick Ursby kertoo.

Esimerkiksi Itäkeskuksen ja Söderkullan välillä kulkeva bussilinja 841 tunnetaan tulevaisuudessa tunnuksella DCCCXLI. Numeromuutoksen lisäksi busseista poistuvat määränpäätekstit, sillä ne eivät mahdu mukaan.

Muutakin liikennöintiä pääkaupunkiseudulla sujuvoitetaan, muka.

Kruunusillat kertoo (siirryt toiseen palveluun) uudesta siltainnovaatiosta, mastoraosta. Mastorako on 27,5 cm leveä rako sillan kannessa, jota pitkin isokin masto lipuu sillan läpi.

Helsingin kaupunki puolestaan kertoo (siirryt toiseen palveluun) Hämeentien peruskorjauksen yhteydessä tehdystä hämmentävästä arkeologisesta löydöstä. Kaupungin mukaan Viidenneltä linjalta työmaakaivannosta on löytynyt 1800-luvun venäläisen sotilastakin nappi, jonka epäillään kuuluneen Suomen suuriruhtinaskunnan kenraalikuvernöörinä vuosina 1898-1904 toimineelle kenraali Nikolai Bobrikoville.

Museot ja Maaseudun Tulevaisuus matkaavat tulevaisuuteen

Museokortti-organisaatio kertoo (siirryt toiseen palveluun), että museokortin voi pian implantoida kehoonsa. Implantin etuna on se, että se ei unohdu koskaan kotiin, toisin kuin muovinen kortti.

– Ajattelimme, että mobiilisovellus voisi olla ratkaisu, mutta löysimme paremman vaihtoehdon. Implantti ei koskaan unohdu kotiin, Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen tuumii.

Maaseudun tulevaisuus tietää (siirryt toiseen palveluun), että EU aikoo kieltää kuljettajan itsensä ajamat autot ja määrää jäsenvaltionsa siirtymään automaattiautoihin. Automaattiautot tulisi saada liikenteeseen lyhyen kahden vuoden siirtymäajalla. Samalla myös ralli- ja formula-autot muunnetaan itsestään kulkeviksi. Muutos on radoilla muita teitä nopeampaa. MM-ralli- ja formulakisoissa uudet säännöt astuvat voimaan jo ensi kaudella.

Kalakukko vai kukkokala

EU-byrokratiaan iskee myös Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Perinteistä savolaista herkkua ei lehden mukaan saa enää kutsua kalakukoksi. Leipomuksen suora käännös fishcock on liian harhaanjohtava, sillä kukko ei kätke sisäänsä urospuolista kanalintua lainkaan. Erään kuopiolaisleipurin kerrotaan tuohtuneen niin paljon, että hän aikoo mainostaa kalakukkojaan jatkossa pelkästään nimellä cock. Nimessä on kaksimielinen vivahde, lehdessä todetaan.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) vierittää vastuun aprillipilasta Sami Kalpa -nimiselle lukijalleen. Kalpa kertoo lehdessä löytäneensä Hietanimen uimarannalta Helsingistä harvinaisen möhkäkalan. Mukaan pilaan on valjastettu Luonnonvarakeskus Luke, jonka tutkija kertoo möhkäkalojen viihtyvän yleensä trooppisilla vesillä. Kalasta on tietenkin mukana lukijan ottama video.

Romantiikaltakaan ei voi välttyä - Tauski löysi Tukiaisen

Hymy-lehti (siirryt toiseen palveluun) läväyttää oman aprillipilansa omaan taattuun tyyliinsä. Juttu lupaa yllätyksen ja salakuvat ovat tietysti mukana. Ylläriksi paljastuu se, että kaksi suomalaista kohujulkkista Tauski ja Johanna Tukiainen ovat löytäneet toisensa. Tauski sanoo, ettei kommentoi, mutta toki rakastaa. Pariskunta on nähty sillilounaalla ja absolutisteina he ovat juoneet aterian päälle kuravettä.

Lue seuraavaksi