1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urakkatyö

Rovaniemen suurimmassa rakennushankkeessa jaetaan riskit – jos rahat eivät riitä, myös urakoitsijat ja suunnittelijat maksumiehiksi

Lapin keskussairaalan allianssissa ovat mukana tilaaja, urakoitsijat sekä suunnittelijat, jotka jakavat yhdessä hankkeen riskit.

Havainnekuva Lapin keskussairaalan laajennuksesta ilman pysäköintitaloa. Kuvakaappaus Youtubesta. Kuva: Atlastica

Lapin keskussairaalan laajennuksessa käytetään Lapissa uudenlaista urakkamuotoa ensimmäistä kertaa. Urakkamuoto on nimeltään allianssi.

Allianssissa ovat mukana tilaaja, urakoitsijat ja suunnittelijat, jotka jakavat hankkeen riskit. Allianssin jäsenet myös päättävät hankkeesta yhdessä. Allianssin jäseninä ovat Lapin sairaanhoitopiiri, Verstas Arkkitehdit, Granlund, Geobotnia, WSP, L2 palosuunnittelu, YIT ja Are.

Urakkamuodolla pyritään muun muassa siihen, että iso rakennushanke pysyy aikataulussa ja siihen varatut rahat riittävät.

– Jos tavoitekustannus vaikkapa alitetaan eli sairaala tehdään halvemmalla kuin tavoitteena on ollut, niin siitä jaetaan osa sairaanhoitopiirille, osa urakoitsijoille ja osa suunnittelijoille, Lapin keskussairaalan laajennushankkeen projektijohtaja Janne Keskinarkaus sanoo.

Jos taas hinta karkaa odotettua kalliimmaksi, osan ylityksestä maksaa Lapin sairaanhoitopiiri, osan urakoitsijat ja osan suunnittelijat.

– Tavallaan hyvä ja paha vaikuttaa kaikkiin. Allianssilla haetaan sellaista toimintamallia, että syyllisten etsimisen sijaan etsitään ratkaisuja, Keskinarkaus selventää.

Työt alkuun elokuussa

Lapin keskussairaalan laajentaminen alkaa elokuussa pysäköintitalon rakentamisella. Laajennuksen ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmis kesällä 2022.

Laajennus maksaa arviolta 138 miljoonaa euroa. Kyse on tiettävästi Rovaniemen historian suurimmasta rakennushankkeesta.

Hiljattain kerroimme, että uuteen sairaalan hankitaan taidetta noin puolella miljoonalla eurolla.