Kim Jong-namin surmaan osallistunut myönsi syytteet – voidaan vapauttaa jopa heti

Pohjois-Korean johtajan velipuolen surmaan osallistuneet naiset kertovat tulleensa itsekin huijatuiksi.

henkirikokset
 Doan Thi Huong kahden malesialaispoliisin saattamana.
Doan Thi Huongia saatetaan pois oikeudesta aprillipäivänä 1. huhtikuuta.Mohd Rasfan / AFP

Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin surmasta syytetty vietnamilaisnainen Doan Thi Huong on myöntänyt häntä vastaan nostetut, aiempaa lievemmät syytteet.

Doania syytettiin aiemmin Kimin murhasta, mistä syytetty olisi voinut saada jopa kuolemantuomion.

Syyttäjä on kuitenkin lieventänyt syytettä, joka nyt koski "ruumiinvamman aiheuttamista vaarallisella esineellä". Doan myönsi syyllisyytensä heti, kun tulkki oli kääntänyt syytekirjelmän Malesiassa käydyssä oikeudenkäynnissä.

Tästä rikoksesta enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta. Doanin asianajaja totesi, että on mahdollista, että Doan pääsee vapaaksi välittömästi.

Siti Aisyah
Indonesialainen Siti Aisyah vapautettiin syytteistä aiemmin maaliskuussa.Mast Irham / EPA

Syyttäjä suostui muuttamaan syytettä sen jälkeen, kun Malesia oli joutunut Vietnamin diplomaattisen painostuksen kohteeksi. Toinen Kimin surmasta syytetty, indonesialainen Siti Aisyah oli jo vapautettu syytteistä.

Yksi nainen vapaaksi Kim Jong-namin murhasta, toinen pysyy syytettynä

Naiset surmasivat viime vuoden helmikuussa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Malesian Kualan Lumpurin lentokentällä painamalla hänen kasvoilleen liinan, jossa oli tappavaa VX-hermomyrkkyä.

Naiset kertoivat, ettei heillä ollut lainkaan tietoa, että liina oli vaarallinen. He kertoivat, että heidät oli houkuteltu mukaan japanilaiseen huumoriohjelmaan, jossa tuntemattomille ihmisille tehtiin kepposia. Todelliset murhaajat ovat vapaana, naiset sanoivat.

Doanin asianajaja puolusti asiakastaan sanoen, että hän on ollut ymmärtämätön ja naiivi, mutta ei rikollinen. Doan itse totesi olevansa syytteen lievenemisestä onnellinen, kertoi muiden muassa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

"Lupa tappaa" – valtioilla on monta tapaa vaientaa poliittisia vastustajia

Lähteet: AP, Reuters