1. yle.fi
  2. Uutiset

Ankaran ja Istanbulin pormestaripaikoista käydään kiivasta taistelua – presidentti Erdoğanin puolue väittää omien tietojensa perusteella voittaneensa Istanbulissa

Vaaleja pidettiin testinä presidentin suosiolle. Isot kaupungit näyttivät antavan hänelle näpäytyksen.

Turkki
Opposition Ekrem Imamoglu on vahvasti kiinni Istanbulin pormestarin pestissä.
Opposition Ekrem Imamoglu on vahvasti kiinni Istanbulin pormestarin pestissä.Erdem Sahin / EPA

Turkin suurimpien kaupunkien pormestarin paikoista syntyi tiukka kiista maanantaina.

Turkissa järjestettiin sunnuntaina paikallisvaalit, joissa jaossa oli pormestarin paikkoja sekä muita alueellisia johtotehtäviä.

Pääkaupunki Ankarassa pormestarin paikka meni opposition CHP-puolueen Mansur Yavasille 50,9 prosentin äänisaaliilla.

Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa kisasta tuli erittäin tiukka, ja voiton lopputuloksesta on väännetty koko maanantai.

Aluksi sekä oppositiopuolue CHP:n Ekrem Imamoglu että presidentti ErdoğaninAK-puolueen Binali Yildirim julistautuivat vaalin voittajiksi.

Aamupäivällä Istanbulin pormestarivaalin laskenta oli yhä kesken, mutta Turkin vaalilautakunnan johtaja kertoi, että laskennan kärjessä on opposition Imamoglu. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Turkkilainen uutistoimisto DHA puolestaan raportoi, että Imamoglu olisi saanut äänistä 48,8 prosenttia ja Yildirimin 48,5. DHA kuuluu Erdoğanin liittolaiselle. Sen tiedot ovat peräisin Turkin vaaliviranomaiselta, STT siteerasi. Myös uutistoimisto Anatolian luvut näyttivät samalta.

Iltapäivällä AKP julistautui taas vaalin voittajaksi Istanbulissa vedoten vaaliepäselvyyksiin. Puolueen edustajan mukaan sillä on paljon todisteita epäselvyyksistä.

AKP aikoo valittaa myös Ankaran vaalin tuloksesta.

Testi presidentin suosiolle

Jo Ankaran pormestaripaikan menetys on kova kolaus Erdoğanille. Hänen puolueensa ei ole hävinnyt vaaleja Ankarassa 25 vuoteen. AKP sanoikin odottavansa, että uudelleenlaskenta muuttaa tilanteen.

Tappio Istanbulissa olisi symbolisesti ehkä vielä nolompi, sillä Erdoğan aloitti poliittisen uransa Istanbulissa. Hän nousi kaupungin pormestariksi 1994.

Myös Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Izmirissä johdossa oli opposition ehdokas, kun äänistä suurin osa oli laskettu, kertoo al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Vaaleja pidettiin yleisesti testinä Erdoğanin suosiolle.

Suurten kaupunkien napautuksesta huolimatta AKP keräsi enemmistön äänistä maanlaajuisesti.

Sunnuntain paikallisvaaleissa valittiin 30 suurimman kaupungin, 51 maakuntien pääkaupungin ja 922 alueen johtohahmot. Äänioikeutettuja oli 57 miljoonaa.

Korjaus 12.40: Lisätty puuttuva sana, Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki.

Päivitetty ja muokattu kauttaaltaan 15.45 muun muassa viimeisimmillä Istanbulin pormestarivaalin tilannetta koskevilla tiedoilla.

Lähteet: AP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi