Tuhansien ihmisten matkantekoa haitannut vika korjattu – Helsingin junaliikenne palautumassa normaaliksi

Liikenteen palautuminen normaaliksi kestää noin kello 14 asti.

Junaliikennehäiriöt
Konduktööri nousemassa junanvaunuun.
Sähköratavaurio aiheuttaa muutoksia junaliikenteeseen tänä aamuna.Roger Källman / Yle

Junaliikenteen Helsingissä keskeyttänyt ratajärjestelmävika on saatu korjattua ja junaliikenne on alkanut palautua normaaliksi.

Matkustajia pyydetään kuitenkin vielä varautumaan viivästyksiin sekä kauko- että lähiliikenteessä. Myös yksittäisten lähiliikenteen junavuorojen peruutukset ovat mahdollisia.

Jorma Uoti rataliikennekeskuksesta arvioi, että junaliikenne palautunee normaaliksi noin kello 14 mennessä.

– Liikenne toimii jo aivan normaalisti, mutta tällaisen hässäkän jälkeen kalusto ja henkilöstö ovat osittain väärässä paikassa. Henkilöstö- ja kalustokierrosta johtuen on vielä häiriöitä, Uoti kertoo.

Suurin osa junaliikenteestä pysähtyi Helsingissä aamulla. Häiriö johtui liikenteenohjainjärjestelmän asetinlaitteen viasta. Vian myötä jokainen juna jouduttiin ohjaamaan manuaalisesti ja vain yksittäisiä junia saatiin kulkemaan.

HSL arvioi (siirryt toiseen palveluun), että häiriöstä palautuminen jatkunee kello 14 asti. HSL järjesti korvaavaa liikennettä eli ylimääräisiä bussivuoroja junaliikenteen vian takia, jotka kulkevat

Bussi 562 ajetaan lentoasemalla asti ja lisävuoroja ajetaan seuraavilla busseilla: Leppävaaran suuntaan 217, 218, 235 ja 550, lentoasemalle 615, 615X, 617, Tikkurilasta 562, Tikkurilaan 611 ja 611X, Keravan suuntaan 633, 738, 738X.

7 kysymystä järjestelmäviasta, joka pysäytti Helsingin junaliikenteen

Rataliikennekeskuksen liikennepäällikkö Ari Jormalainen, mitä tänään tapahtui ja miksi?

– Liikenteenohjausjärjestelmän asetinlaite, mikä ohjaa junaliikennettä Helsingissä, toimi vain osittain. Siitä viivästykset johtuivat.

Kauanko tilanne kesti?

– Tunti ja 20 minuuttia.

Miten poikkeuksellista tämä oli?

– Aika poikkeuksellista. Tälläisiä sattuu aina silloin tällöin. Jonkinlainen häiriö asetinlaitteessa on noin pari kertaa vuodessa.

Junia jouduttiin ohjaamaan käsipelillä manuaalisesti. Kuinka poikkeuksellista se on?

– Se on hyvin poikkeuksellista. Vika tosiaan esti sen, että opastimiin, niin sanottuihin liikennevaloihin, ei saatu ajon sallivia opasteita. Tämän takia kaikki junat piti ohjata manuaalisesti eteenpäin.

Milloin liikenne palautuu normaaliksi?

– Sanotaan, että ehkä noin tunnin päästä (noin kello 14) rupeaa kaikki olemaan normaalia. Kun pidempiaikainen häiriö tulee, kalusto ja henkilökunta eivät ole oikeissa paikoissa. Niiden palauttamiseen oikeaan paikkaan menee aikaa.

Monenko ihmisen matkustamista tilanne vaikeutti?

– En lähde edes arvailemaan, mutta tuhansia se on.

Onko mahdollista, että vika uusiutuu lähiaikoina tai -tunteita?

– En usko. Kaikki tietysti on mahdollista, mutta ei se mikään sellainen vika ole, että se olisi vaarassa uusiutua.