1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen lippu

Tankokohussa ryvettynyt jättilippu sai vihdoin liehua Haminassa – nousee nyt 100-metriseen salkoon nappia painamalla

Valtavan Suomen lipun nostamista tankoon testattiin maanantaina Haminassa.

Suomen lippu
Lippu liehuu Haminan suurlippuntagossa
Maailman suurin Suomen lippu nostettiin tänään ensimmäistä kertaa salkoon. Kyseessä on koenosto.Tiina Karppi / Yle

Haminassa on eletty tänään jännittäviä hetkiä. Suuri, koripallokentän kokoinen Suomen lippu on nostettu maanantaina ensimmäistä kertaa satametriseen salkoon.

Haminan rakennusvalvonta tarkasti tangon aiemmin päivällä. Virallista käyttöönottolupaa ei kuitenkaan vielä myönnetty. Lupa edellyttää vielä pienten yksityiskohtien korjaamista, jotka tangon toimittanut yritys ADS Finland Oy aikoo pistää kuntoon ensi viikkoon mennessä.

– On muutamia asioita, jotka pitää vielä laittaa kuntoon, mutta ei mitään hälyyttävää, ADS Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Hyrkäs sanoo.

Koenosto oli kuitenkin mahdollista tehdä, jotta lipun nostamisesta ja laskemisesta saadaan kokemuksia. Lippua ei ole aiemmin kokeiltu nostaa salkoon.

– Nosto sujui hyvin. Kaikki meni kuten ajateltiin. Lipun nostamiseen menee noin viisitoista minuuttia, Hyrkäs sanoo.

Lippu ei kuitenkaan jäänyt vielä pysyvästi liehumaan. Haminan kaupunki järjestää myöhemmin lipunnostoa varten erillisen juhlatilaisuuden. Sen ajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

Suurlippu on osa Haminan Lippumaailmaa, joka esittelee maailman eri lippuja. Myös Haminan Lippumaailma kertoi Facebookissa koenoston sujuneen hyvin.

Valkoista kangasta kiinnitetään ensimmäistä kertaa satametrisen lipputangon juurella teräsvaijeriin.
Tiina Karppi / Yle

Tangon turvallisuudesta saatiin varmuus maaliskuussa. Haminan kaupunki tiedotti tuolloin, että lippu voidaan nostaa turvallisesti jo marraskuussa pystytettyyn salkoon.

Lippua ei voitu nostaa heti pystyttämisen jälkeen, koska tangon turvallisuudesta ei ollut täyttä varmuutta. Hamina teetti lisäselvityksiä, jotta se saattoi olla varma, että venäläisvalmisteinen tanko vastaa suomalaisia turvallisuusmääräyksiä.

Lippu nousee nappia painamalla

Ennen käyttöönottoluvan myöntämistä lipputangon toimittanut ADS Finland Oy huolehti nostotekniikan testaamisesta. Yritys testasi tangon automatiikkaa ja muun muassa vinssiradan toiminnan perjantaina yhdessä tangon valmistaneen Amira Groupin kanssa.

Hyrkäksen mukaan nostotekniikka toimi hyvin.

Tangossa on sähkökäyttöinen nosturivinssi. Lippu kiinnitetään koukuistaan noin 200 metriä pitkään teräsvaijeriin ja hilataan ylös.

– Ei kukaan jaksaisi sitä käsin vetää. Se nostetaan sähkövinssillä nappia painamalla, Hyrkäs sanoo.

Sähkökatkon varalta tankoon kuuluu akkujärjestelmä. Myös tangon sähköistys on tarkistettu maanantaina.

Suomen lippu nousee satametriseen salkoon.
Suomen lippu matkalla satametrisen tangon huipulle.Tiina Karppi / Yle

Tuulimittari

Suomen lipun epäkunnioittava käyttö on kielletty lailla. Lippu ei saa esimerkiksi koskettaa maata. 100-vuotislahjaksi Suomelle lahjoitetun suuren Suomen lipun kannattelu nostotilanteessa vaatii useamman ihmisen joukon.

Tarvittaessa lippu laskeutuu automaattisesti.

Tangon huipulla on tuulimittari, joka mittaa tuulen nopeutta. Lippu ohjelmoidaan laskeutumaan automaattisesti, jos tuuli yltyy liian kovaksi.

Hyrkäksen mukaan kaupungin on vielä päätettävä, mikä asetetaan tuulennopeuden rajaksi. Lisäksi se on määritettävä, mille korkeudelle lippu laskeutuu, jotta se ei koske maata, mutta ei myöskään jäisi puolitankoon.

– Meidän mielestämme tanko itsessään kestää kovaakin tuulta. Lippua tässä enemmän suojataan, koska iso lippu voi tuulessa revetä, Hyrkäs sanoo.

Suomen lippu Haminan satametrisessä tangossa.
Tiina Karppi / Yle

Korjattu 1.4.2019 16:07. Haminan lipputanko tarkastettiin tänään, mutta virallista käyttöönottolupaa ei vielä myönnetty, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Haminan kaupungin mukaan asiassa on vielä pieniä puutteita. Koenosto oli kuitenkin mahdollista tehdä turvallisesti.

Lue seuraavaksi