Helsingin Haagan puukotuksista epäillystä on "tarkkoja havaintoja" Euroopasta, sukulaismies päästettiin vapaaksi

Poliisi ei halua kertoa, mitä se tietää pääepäillyn liikkeistä Euroopassa, koska epäilee sen haittaavan tutkintaa.

puukotus
Helsingin Haagassa on poliisin mukaan puukotettu kahta aikuista ja aiheutettu vammoja kolmelle kouluikäiselle lapselle.
Helsingin Haagassa on poliisin mukaan puukotettu kahta aikuista ja aiheutettu vammoja kolmelle kouluikäiselle lapselle. Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin Haagan viimekuisista puukotuksista epäillyn sukulaismies on päästetty vapaaksi tutkintavankeudesta, poliisi vahvisti maanantaina. Poliisin mukaan miestä epäillään edelleen osallisuudesta rikoksiin.

– Koska pääepäillyn uskotaan olevan ulkomailla, syyttäjän näkemyksen mukaan oli kohtuutonta pitää (sukulaismiestä) pitkitetysti vangittuna. Hänet vapautettiin, mutta asetettiin matkustuskieltoon, kertoi tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen.

Pääepäillystä, Hayder Abduljabbar al-Hmedavista, annettiin maaliskuussa eurooppalainen pidätysmääräys. Häntä epäillään kahdesta murhan yrityksestä ja kolmesta törkeästä pahoinpitelystä. Rikokset tapahtuivat suunnitellun tapaamisen päätteeksi lastensuojeluyksikön edessä 3. maaliskuuta.

Hätösen mukaan poliisi on tehnyt paljon yhteistyötä ulkomaisten viranomaisten kanssa.

– Meillä on tarkkoja havaintoja siitä, missä päin hän on liikkunut, mutta ei mitään, mitä julkisuuteen voisi kertoa, Hätönen sanoi.

Poliisi ei kerro enempää asiasta julkisuuteen siksi, että se voisi vaikeuttaa miehen etsintöjä.

– Jos pääepäilty tai hänen ystävänsä seuraa näitä uutisia, ja kuulee, että poliisi etsii häntä juuri siltä alueelta, missä hän sattuisi olemaan, niin se saattaisi antaa hänelle uutta motivaatiota vältellä viranomaisia, sanoi tutkinnanjohtaja Hätönen Ylelle.

Sukulaismiehen vapauttamisesta kertoi ensin Iltalehti.

Lue myös:

Poliisi: Haagan puukotuksia tutkitaan murhan yrityksenä – tekijä edelleen karkuteillä

Poliisi: Mies puukotti kahta aikuista Helsingissä, aiheutti vammoja myös kolmelle lapselle – epäilty kateissa