1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurihistoriallisia kasveja ja menneen ajan kirkkomatka – Sastamalan kesänäyttelyssä historia ja nykyisyys kohtaavat taiteen keinoin

Historiaa ja taidetta esittelevä kesänäyttely on toteutettu museon ja kuvataiteilija Heidi Piipon yhteistyönä.

Sastamala
Valkoisia kasvonaamioita roikkumassa puiden välissä järveä vasten. Kyseessä on kuvataiteilija Heidi Piipon ympäristötaiteteos.
Kuvataiteilija Heidi Piippo on tuonut nykypäivän sastamalalaiset samaan paikkaan, mihin aikanaan kirkkomatkat kuljettiin vesitse. Anne Savin / Yle

Sastamalan seudun museon kesänäyttely on avannut ovensa jo varhain. Uusi näyttely on ripustettu Pukstaavin pihapiirissä sijaitseviin museon uusiin toimitiloihin. Tosin yksi ympäristöteos on saanut paikan Rautaveden rannalta, Pyhän Marian kirkon tuntumasta.

Näyttelyn työstäminen alkoi viime syksynä taiteilija Heidi Piipon aloittesta.

– Etsin Sastamalan kulttuurihistoriasta kiinnostavia ja itseäni puhuttelevia aiheita, joiden ympärille aloin työstää Jälkemme-näyttelyn teoksia, Piippo kertoo

.

Katosta riippuva paperiveistos, joka näyttää pietaryrtiltä.
Kuvataiteilija Heidi Piipon pietaryrttiä kuvaava paperiveistos. Anne Savin / Yle

Mukaan nousivat muun muassa sukututkimus sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävä kasvillisuus.

Heidi Piippo on työstänyt paperista neljä vanhaa, aikanaan tärkeää kasvia.

– Täältä löytyvät väinönputki, humala, pietaryrtti ja vesipähkinä. Museo on osaltaan avannut vanhoja kasvien käyttötapoja ja tuonut myös vähän yleisemmänkin kasvitieteellisen selityksen, että minkälainen kasvi ylipäänsä on kyseessä, kertoo Sastamalan seudun museon amanuenssi Emma Kurki.

Kasvien lisäksi museossa voi katsella videota, jossa taiteilija kiertää Sastamalan merkityksellisiä paikkoja. Esillä on myös sukututkimuksen paljastamia tarinoita ihmiskohtaloista vuosikymmenien takaa.

Kuvataiteilija Heidi Piippo ja taustalla roikkumassa valkoisia naamioita paikassa, jossa aikanaan noustiin maihin matkattaessa vesitse kirkolla.
Kuvataiteilija Heidi Piippo on ripusti naamiot Rautaveden rantaan paikkaan, missä on aikanaan noustu maihin kuljettaessa vesiteitse Pyhän Marian kirkolle. Anne Savin / Yle

Kirkkomatkalaisia ajan takaa nykypäivän kasvoin

Sastamalan keskustan museotalosta löytyvien teosten lisäksi kuvataiteilija Heidi Piippo on rakentanut yhden ympäristöteoksen Pyhän Marian kirkon tuntumaan. Kirkkokansa on kulkenut Rautavettä pitkin ja rantautunut aivan kirkon kupeeseen.

– Tämä kertoo kirkkomatkaamisesta eri vuosisatojen ajalta, eli miten ihmiset ovat kulkneet silloin kun ei ole ollut autoja, ei mitään nykytekniikkaa, ja jolloin tänne on kuljettu hyvin pitkiäkin matkoja, avaa Piippo teostaan, joka on saanut upeaksi taustaksi ja raameikseen järven luonnon.

Samalle paikalle Piippo on tuonut teoksen, jossa kohtaavat menneisyys ja nykypäivä kiehtovalla tavalla. Teosta varten on tehty kipsimuotit yli kolmenkymmenen tämän päivän sastamalalaisen kasvoista, ja niiden avulla on valmistettu teoksessa olevat naamiot.

Valkoisia naamioita vaijerissa puiden välissä järven rannalla.
Kuvataiteilija Heidi Piipon naamiot on tehty tämän päivän sastamalalaisten kasvomuoteilla. Anne Savin / Yle

Heidi Piippo pitää erityisesti taiteen mahdollisuudesta konkretisoida historiaa.

– Taiteen avulla on mahdollista tuoda menneisyys näkyväksi eri tavalla, ja ehkä herätellä myöskin katsojan mielenkiintoa. Mitä se mennyt aika on ollut, miten silloin on eletty, ja miten hyvin erilainen maailma on silloin ollut, Heidi Piippo pohtii historiaan liittyviä kysymyksiä.

Jälkemme – Aika, taide ja historia -nimeä kantava näyttely on avoinna elokuun loppuun asti.

Lue seuraavaksi