Luontoon pitää päästä, vaikka omat jalat eivät kantaisi kunnolla

Hämeeseen tarvitaan lisää esteettömiä luontopalveluja liikuntarajoitteisille.

Kanta-Häme
Syrjänalusen nuotiopaikan järvimaisemaa Lammin Evolla Hämeenlinnassa
Lammin Evon Syrjänalusen nuotiopaikka voisi jatkossa olla kaikkien halukkaiden käytössä.Kati Turtola / Yle

Luonto kaikille -hanke haluaa parantaa luontopalvelukohteita niin, että niihin pääsevät myös huonosti liikkuvat ihmiset.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikuntayhdistys VAU:n projektipäällikkö Petri Rissanen kertoo, että tällä viikolla käyntiin polkaistavan Luonto kaikille -hankkeen idea lähti tarpeesta.

– Tutkimme, että millä mallilla on erityisryhmien luontoliikunta ja retkeily tänä päivänä Suomessa ja Hämeessä.

Esiselvityksessä kävi ilmi, että esteettömiä ja saavutettavia luontokohteita on vähän, jos ollenkaan.

– Meidän tavoiteenamme on, että nämä olemassa olevat reitit ja mahdollisuudet; esimerkiksi huoltotiet ja metsäautotiet, kaikki tällaiset katsottaisiin ja mietittäisiin tarkemmin, että miten ne toimivat ja sitä kautta saataisiin saavutettavuutta kohteeseen jo yhdellä tavalla.

Hankkeen rahoitus tulee Hämeen ELY-keskukselta.

Hämeen luontokeskus ja Evokeskus esteettömiksi

Luonto kaikille -hankkeella on Kanta-Hämeestä kaksi kohdetta, toinen Tammelassa ja toinen Lammilla. Hämeen luontokeskuksessa ja Evokeskuksessa järjestettävissä työpajoissa pohditaan tällä viikolla miten palveluista saadaan esteettömiä ja saavutettavia.

Työpajojen tavoite on se, että erityisryhmäläinen pystyy viipymään luonnossa pitempään ja nauttimaan samoista asioista kuin terveet retkeilijät.

– Kuten tulistelusta, ruuanlaitosta tai kokkailusta trangialla tai avotulella tai sitten yöpymisestä laavussa.

– Jos ajatellaan tosiaan yrittäjiä, niin nämä asiathan kuuluvat ihan normaaleihin paketteihin, mitä tarjotaan siinä omassa tuotearsenaalissa. Nyt pitää miettiä miten ne tuotepaketit rakennettaisiin sovellettavasti erityisryhmille, Petri Rissanen sanoo.

Petri Rissanen muistuttaa, että erityisryhmäläisenkin pitää saada mahdollisuus nauttia luonnon tuomista terveysvaikutuksista.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus