1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

30 ehdokasta kampanjoi Lapissa pienpuolueiden riveistä

Uusia tulokkaita ovat Feministinen puolue, Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liike ja Hjallis Harkimon vaalilista Liike Nyt.

Vaalimainontaa Rovaniemellä 2019, Feministinen puolue ja Piraattipuolue. Kuva: Tapio Räihä / Yle

Lapin vaalipiirissä on eduskuntapuolueiden lisäksi asetettu ehdokkaita kuudesta pienpuolueesta ja yhdeltä puolueiden ulkopuoliselta vaalilistalta.

Uusia tulokkaita Lapissa ovat Feministinen puolue, Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liike ja Hjallis Harkimon vaalilista Liike Nyt, joka ei ole rekisteröitynyt puolueeksi.

Ehdolla on kaikkiaan 30 kansanedustajaehdokasta.

Taistelu viimeisistä paikoista

Pienpuolueilla ei ole Lapin korkean vaalikynnyksen vuoksi suuria menestymisen mahdollisuuksia, mutta ne voivat yhdessä ratkaista viimeisen läpimenijän.

Siitä käydään aikaisempien vaalien perusteella Lapissa kovin kilpailu keskustan ja kokoomuksen välillä. 2015 eduskuntavaaleissa erotus oli alle 700 ääntä ja pienpuolueiden yhteisäänimäärä oli Lapissa silloin 1800 ääntä.

Sdp, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset lisäksi ennakoivat, että vaikka kokoomus onnistuisi tällä kertaa paremmin kuin keskusta, ja saisi palautettua ehdokkaansa eduskuntaan, saisi Paavo Väyrysen ja Hanna Mäntylän viime vaalien lähes 15 000 äänellä kirkaasti yhden paikan.

Kilpailu äänestäjistä käy siis vaalikentillä kuumana.

Liike Nyt

Tähän kisaan on tullut myös aivan uusia yrittäjiä, kuten kokoomuksesta eronneen Hjallis Harkimon vetämä Liike Nyt, joka lupaa perustaa toimintansa kansan mielipiteisiin. Niitä kartoitetaan liikkeen omassa nettiparlamentissa, jonka äänestystulos sitoo liikkeen edustajia eduskunnassa.

Liike Nyt ei ole puolue, vaan poliittinen liike. Tämä on tarkoittanut sitä, että jokaisen ehdokkaan on pitänyt kerätä sata allekirjoitusta ehdokkuuttaan varten.

Listan tunnetuin ehdokas Lapissa lienee Lapin yrittäjien entinen puheenjohtaja Heidi Alariesto, jolla on kokemusta politiikasta Sodankylän kunnanvaltuuston keskustan ryhmässä yhden kauden verran.

Vaalimainontaa Rovaniemellä 2019, Liike Nyt Kuva: Tapio Räihä / Yle

Liikkeen ongelmana on sen toimintatapa, joka ei tahdo äänestäjille avautua.

Liike Nytillä on Lapin vaalipiirissä viisi ehdokasta.

Seitsemän tähteä

Seitsemän tähden liike taas on perustajansa Paavo Väyrysen puolue, jolla voi vielä olla kannattajia myös Lapissa, vaikka Väyrynen onkin itse ehdolla Uudeltamaalta. Mukana on muun muassa entisiä keskustalaisia ja perussuomalaisia kuntapoliitikkoja.

Seitsemän tähden liikkeen vahvuus ja ongelma on sen henkilöityminen. Puolueen muut tavoitteet ja ehdokkaat ovat jääneet äänestäjille hämäriksi. Lukuun ottamatta MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia, jonka hyväksyminen puolueen ehdokkaaksi on herättänyt laajasti kritiikkiä ja ihmetystä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime marraskuussa Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-julkaisun toimintaan. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tähtiliikkeellä on Lapin vaalipiirissä 13 ehdokasta.

Vaikutukset äänestysprosenttiin?

Yhden ehdokkaan puolueita Lapin vaalipiirissä ovat Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue ja Kommunistinen työväenpuolue - Rauhan ja sosialismin puolesta.

Kolmella ehdokkaalla on liikkeellä edellisten eduskuntavaalien pienpuolueiden ykkönen Piraattipuolue, joka sai vuonna 2015 yhteensä 818 ääntä. Suomen kommunistisella puolueella on kuuden ehdokkaan lista.

Vaalimainontaa Rovaniemellä 2019, Suomen Kommunistinen puolue Kuva: Tapio Räihä / Yle

Lue tästä tarkemmat arviot pienpuolueiden ohjelmista ja tavoitteista.

Eduskunnan ulkopuolella olevien pienpuolueiden rooli on Lapissa ollut lähinnä nukkuvien puolueen herättäminen vaaliuurnille.

Vaalipäivänä näemme, onnistuvatko puolueet nostamaan lappilaisten äänestysaktiivisuutta yli viime vaalien 69 prosentin.

Ennakkoäänestys alkaa

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 3. huhtikuuta. Jos ehdokas on vielä hakusessa, pääset vertailemaan ehdokkaita esimerkiksi Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Lisää juttuja vaaleista löydät Ylen vaalisivulta täältä.