Hyppää sisältöön

Israelilaistutkijat: Verkosto luonut satoja valetilejä Twitteriin tukemaan pääministeri Netanjahua

Valetilejä tehtailevalla verkostolla ei ole tutkijoiden mukaan suoraa yhteyttä pääministeri Netanjahun Likud-puolueeseen.

Benjamin Netanjahu Kuva: Abir Sultan / EPA

Kaksi israelilaistutkijaa kertoo paljastaneensa vaalien alla laajan verkoston, joka on luonut Twitteriin satoja valetilejä tukemaan pääministeri Benjamin Netanjahua.

Tutkijat Noam Rotem ja Yuval Adam kertovat, että tekaistuilla nimillä luoduissa Twitter-profiileissa hyökätään Netanjahun poliitiisia vastustajia vastaan. Tutkijat korostavat, ettei verkostolla ole suoraa yhteyttä Netanjahun Likud-puolueeseen.

Verkoston tviittejä ovat tutkijoiden mukaan tehtailleet oikeat ihmiset eivätkä automaattisia viestejä julkaisevat botit.

Tähän mennessä tutkijat ovat löytäneet 150 valenimellä tehtyä Twitter-profiilia, mutta tekaistuja tilejä arvellaan olevan satoja lisää. Verkoston arvellaan tavoittaneen Twitterissä yli 2,5 miljoonaa israelilaista. Israelin väkiluku on noin 8,7 miljoonaa.

Kaikkiaan verkosto on julkaissut tutkijoiden mukaan 130 000 tviittiä sen jälkeen, kun vaalikampanjointi käynnistyi.

Raportin mukaan valetileiltä julkaistujen viestien määrässä oli selvä piikki helmikuussa, kun oikeuministeri kertoi aikeistaan nostaa korruptiosyytteet Netanjahua vastaan.

Likud-puolue kiirehti vastaamaan selvitykseen toteamalla, ettei puolueella ole käytössään valeprofiileja.

Ensi tiistaina järjestettävissä vaaleissa Netanjahun ja oikeistolaisen blokin haastaa keskustalainen Benny Gantz. Gantz on entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkö.

Aiheesta lisää:

Facebook sulki liki 700 oppositiopuolueeseen liitettyä sivua ja tiliä Intian jättivaalien alla

Mark Zuckerberg Washington Postissa: Internet tarvitsee uudet säännöt – aloitetaan näistä neljästä