Hyppää sisältöön

Tiuruniemen sairaalan purkaminen jäissä – Saimaan rannalla sijaitsevan funkisrakennuksen purkaminen jäänee haaveeksi

Rakennuksen suojelumerkinnän poistaminen ei Etelä-Karjalan museon ja ely-keskuksen mukaan onnistu ja siten myöskään rakennuksen purkaminen ei ole mahdollsta.

Kuva: Pasi Tapanainen/Yle

Lappeenrannan kaupunki on luopunut Tiuruniemen sairaalan purkusuunnitelmista. Kaupunki etsii vanhalle sairaalalle uutta käyttöä ja uutta omistajaa.

– Uuden omistajan, saati uuden käyttötarkoituksen löytäminen valtavalle rakennukselle ei ole helppoa, sanoo kiinteistöjohtaja Timo Hämäläinen Lappeenrannan Toimitilat Oy:stä.

Alunperin keuhkotautiparantolaksi rakennetussa sairaalassa on yhdeksän kerrosta ja noin 10 000 neliötä.

Suojelumerkintä rajoittaa suunnitelmia

Uusia suunnitelmia hankaloittaa erityisesti sairaalalle vuonna 2013 hankittu suojelumerkintä.

– Kaupunki haluaisi poistaa suojelumerkinnän, mutta Etelä-Karjalan museon ja ely-keskuksen mukaan suojelumerkinnän poistamiselle ei ole perusteita, kertoo Lappeenrannan asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori.

Kaavamuutos ja suojelumerkinnän poistaminen mahdollistaisivat esimerkiksi rakennuksen purkamisen.

Veijovuoren mukaan kaavamuutos on nyt jäissä.

Tiuruniemen ylläpito maksaa

80 vuotta sitten valmistunut Tiuruniemen sairaala on ollut tyhjillään vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen funkisrakennus toimi 20 vuotta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.

Vaikka Tiuruniemen lämmitys lopetettiin vuonna 2016, tarvitaan rakennuksen ylläpitoon vuosittain toistasataatuhatta euroa. Tiuruniemen omistajat Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resorts -yhtiö jakavat kustannukset omistusosuuksiensa mukaan.

– Kustannuksia aiheuttavat muun muassa kiinteistövero, vartiointi sekä ilkivalta, jonka jäljiltä rakennuksessa joudutaan vähän väliä tekemään pieniä korjauksia, Hämäläinen kertoo.