EU:n syytetään rahoittavan Eritreassa pakkotyövoimalla tehtävää tienrakennusprojektia

EU tukee Eritreaa hätärahastosta, jonka tarkoituksena on puuttua Afrikasta Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen syihin luomalla työpaikkoja.

Eritrean ja Etiopian raja-aluetta. Kuva Afarista Etiopian puolelta rajaa. Kuva: Michael Tsegaye / EPA

Euroopan Unionin rahoittama tienrakennusprojekti koillisafrikkalaisessa Eritreassa teetetään pakkotyövoimalla, sanovat maan ihmisoikeusaktivistit.

EU tukee projektia osana pyrkimyksiään vähentää Afrikasta Eurooppaan suuntaavien siirtolaisten määrää.

Foundation Human Rights for Eritreans -ihmisoikeusjärjestö (FHRE) sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että tieprojektissa työskentelevät on värvätty Eritreassa pakollisen kansallispalveluksen kautta.

Kansallispalvelus tarkoittaa Eritreassa järjestelmää, jossa täysi-ikäistyvät nuoret kulkevat karun sotilaskoulutusleirin kautta kohti valtion määräämää tulevaisuutta. Monet päätyvät armeijaan, josta heidät voidaan vuokrata työvoimaksi esimerkiksi julkisille tai yksityisille rakennustyömaille.

FHRE uhkaa haastaa EU:n oikeuteen unionin oman ihmioikeusperuskirjan rikkomisesta, mikäli EU ei peräänny tieprojektista.

FHRE:n johtaja Mulueberhan Temelso kuvailee Eritreaa ”ulkoilmavankilaksi, missä jokainen kansallispalvelussa työskentelevä on äärimmäisen ankarien olosuhteiden vanki.”

Teoriassa kansallispalveluksen kesto on 18 kuukautta, mutta käytännössä se voi kestää vuosikausia.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kuvaili vuonna 2016, että kansallispalvelujärjestelmä ”on riistänyt maan nuorten unelmat luoden kokonaisen eritrelaispakolaisten sukupolven.”

Eritrean mukaan ihmisoikeusjärjestöjen maalailema kuva maan kansallispalvelusta on vääristynyt. Lisäksi maa korostaa, ettei kansallispalvelun kesto ole rajaton.

EU tukee Eritreaa 20 miljoonalla eurolla. Varat tulevat Afrikka-hätärahastosta, joka perustettiin vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkimainingeissa. Rahaston tarkoitus on puuttua muuttoliikkeen syihin luomalla työpaikkoja.

EU on todennut olevansa tietoinen siitä, että Eritrean tieprojekti toteutetaan kansallispalven kautta. Unioni kuitenkin korostaa, että työntekijöille maksetaan työstä, ja että palkat ovat nousseet viime aikoina.

BBC:n siteeraamat eritrealaislähteet kuitenkin kiistävät tiedot palkkojen noususta.

BBC:n mukaan vuodesta 2016 lähtien kansallispalvelun sotilaille on maksettu kuukausittain vajaat 107 euroa. Erillaisten vähennysten, kuten muona-annosten jälkeen sotilaille jää käteen reilu 15 euroa ja heidän perheelleen puolestaan vajaat 36 euroa.

Aiheesta lisää: