1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Maaliskuu oli tavanomaista leudompi ja poikkeuksellisen sateinen

Kuun ylin lämpötila mitattiin Ahvenanmaalla, alin Utsjoella, kertoo Ilmatieteen laitos.

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Maaliskuu oli suuressa osassa maata tavanomaista leudompi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston yhdestä plusasteesta Pohjois-Lapin yhdeksään miinusasteeseen.

– Tilastojen mukaan maaliskuu oli suuressa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista leudompi. Ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa maaliskuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista tai hieman sen alle, Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Leudompi maaliskuu ei ole kuitenkaan harvinainen, vaan leuto maaliskuu toistuu keskimäärin useamman kerran vuosikymmenessä.

Maaliskuun ylin lämpötila mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa, jossa kuun lopulla mitattiin 13,4 astetta. Alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä kuun alussa mitattu 37,9 pakkasastetta.

Viime kuu oli paikoin poikkeuksellisen sateinen

Maaliskuussa maan yli liikkui useita matalapaineita, minkä takia kuu oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi.

Idässä ja pohjoisessa sademäärät olivat paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä mitattiin aseman yli 100-vuotisen havaintohistorian suurin maaliskuun sademäärä, 66,6 millimetriä.

Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Puolangan Paljakassa Kainuussa, 85,3 millimetriä. Vähiten sadetta saatiin Utsjoen Kevolla, missä sademäärä jäi 11 millimetriin.

Kuun lopulla lunta oli Pohjois-Karjalasta Lappiin puolesta metristä metriin ja muualla maassa 10–50 senttimeriä.

– Lumensyvyydet olivat kuukauden vaihtuessa tavanomaista pienempiä suuressa osassa maata, Ilmatieteen laitos kertoo.

"Talven selkä on taitettu"

Huhtikuu alkaa päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan keväisellä siksakilla, eli päivällä lämpötilat kohoavat helposti plussan puolelle, mutta yöt ovat vielä kylmiä. Esimerkiksi vielä Tampereen korkeudella käydään Viljamaan mukaan joka yö pakkasen puolella vielä parin viikon ajan.

– Talven selkä on kyllä jo taitettu, mutta kymmenen asteen päivälämpötiloja ei ole nyt tulossa, Viljamaa sanoo.

Torstaihin asti sateet ovat vähäisiä lähes koko maassa. Sen jälkeen Pohjois-Suomeen saapuu sadealue, ja maan keskivaiheillakin saadaan sateita loppuviikosta.

Aiheesta lisää:

Jälleen yksi mittaushistorian lämpimimmistä talvista – Ylen juttu näyttää luvut kuukausi kuukaudelta