Jo kaksi naista syyttää presidenttiehdokkuutta harkitsevaa Joe Bidenia sopimattomasta käytöksestä

Ex-varapresidentti tunnetaan tuttavallisesta tyylistään.

presidentinvaalit
Jos Biden piti puheen Washingtonissa 12. maaliskuuta.
Jos Biden piti puheen Washingtonissa 12. maaliskuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuutta harkitseva Joe Biden on joutunut suurennuslasin alle lähentelysyytösten takia.

Maanantaina jo toinen nainen syytti entistä varapresidenttiä sopimattomasta käytöksestä.

Viime viikolla nevadalainen demokraattipoliitikko kertoi Bidenin koskettaneen häntä sopimattomasti kampanjatilaisuudessa vuonna 2014. Nevadalaispoliitikon mukaan Biden oli suudellut häntä takaraivoon.

Maanantaina entinen poliittinen avustaja kertoi paikallislehdelle kokeneensa vastaavaa varainkeruutilaisuudessa vuonna 2009. Naisen mukaan Biden oli koskettanut häntä kasvoihin molemmilla käsillä ja hieronut nenäänsä naisen nenään. Biden oli tullut kiittämään avustajia heidän työstään.

Tuttavallisena tunnettu varapresidentti

Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Biden, 76, on tunnettu tuttavallisesta tyylistään. Käytöksen sopivuus on kyseenalaistettu hänen pohtiessaan presidenttikisaan lähtemistä.

Demokraattien politiikkaa on viime aikoina ajanut naisenergia. Esivaaleissa Biden saattaisikin vaikuttaa siltä, ettei ymmärrä puolueensa äänestäjien tunnelmaa, arvioi uutistoimisto AP.

Biden on kertonut "kätelleensä, halanneensa ja osoittaneensa kiintymystä" lukemattomia kertoja urallaan, muttei ole koskaan kokenut käyttäytyneensä sopimattomasti.

– Jos esitetään, että tein niin, kuuntelen kunnioittaen. Mutta se ei koskaan ollut tarkoitukseni, Biden sanoi sunnuntaina ensimmäisen syytöksen jälkeen julkaistussa lausunnossa.

Biden oli Barack Obaman varapresidenttinä vuodet 2009–2017. Tätä ennen hän edusti senaattorina Delawaren osavaltiota vuosikymmenten ajan.

Bidenin on jo hyvän aikaa odotettu kertovan, että hän lähtee ehdolle vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Kisaan on ilmoittautunut jo värikäs joukko ehdokkaita.

Lue lisää:

Trumpin haastajat – He tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta 2020

Lähteet: AP, Reuters