Kittilä vastustaa kuntarajan siirtoa Ylläksellä – Kolari haluaisi rajalla olevan kylän kokonaan itselleen

Kittilän kunnanvaltuuston mukaan Ylläsjärven kylän kehittäminen yhteistyönä on helpompaa kuin kuntarajan siirrolla.

kylät
Ylläsjärven uusi koulu rakenteilla Kolari elokuu 2016
Arkistokuva. Ylläsjärven uusi koulu oli rakenteilla elokuussa 2016.Jorma Korhonen / Yle

Kittilän kunta vastustaa ehdotusta siirtää koko Ylläsjärven kylä Kolarin kuntaan. Kittilän kunnanvaltuusto päätti maanantaina, että kuntajakomuutoksella ei saataisi aikaan elinvoimaista, alueellisesti eheää ja yhdyskuntarakenteeltaan toimivaa kuntarakennetta.

Kittilä korostaa kuntalaisten mielipiteiden merkitystä asiaa päätettäessä. Kunnan mukaan useat Ylläsjärven alueella asuvat asukkaat haluavat pysyä kittiläläisinä eikä kyseisten kuntalaisten kotikuntaa tule muuttaa vastoin heidän tahtoaan.

Kuntajakomuutos ei Kittilän kunnan mukaan myöskään vahvista kunnan asukkaiden itsehallintoa, sillä Kittilän ja Kolarin kunnat voivat kehittää Ylläsjärveä kuntien välisenä yhteistyönä.

Alueen kehittäminenkin on Kittilän mukaan helpommin toteutettavissa Kittilän ja Kolarin kuntien välisenä yhteistyönä kuin kuntarajan siirrolla tilanteessa, jossa alueella asuvat kuntalaiset vastustavat siirtoa.

Kolarin kunta haluaa uuden rajan jo vuodenvaihteessa

Kolarin kunta toivoo saavansa kuntien rajan siirtymään Ylläsjärvellä ensi vuoden alusta alkaen. Kunta esitti viime vuonna valtioneuvostolle, että Kittilään kuuluvia maa-alueita liitettäisiin Kolariin.

Ylläsjärvellä kyse on puolesta kylästä ja puolesta sadasta ihmisestä. Kolarin itselleen haluaman alueen koko on noin neljä neliökilometriä.

Kolari perustelee alueen liittämistä kuntaan muun muassa Ylläksen alueen matkailun kehittämistarpeilla sekä koulu- ja päiväkotipalveluiden läheisyydellä.

Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala näkee, että Kolarin esittämät liittämisperusteet ovat vahvoja Ylläsjärven alueen kehittämisen kannalta.

Lue lisää

Kolari haluaisi Ylläsjärven rajamuutoksen jo ensi vuoden alusta – Kittilä ei tahdo luopua ylläsjärveläisistään

Puolet kylästä naapurikuntaan? – Ylläsjärven puolikkaan liittäminen Kolariin voi olla vaikeaa