Syyttäjä Brother Christmas -jutusta: "Innokkasti kerätty rahaa ja lupa-asiat unohdettu" – Vakavista rikoksista ei näyttöä

Brother Christmas -yhdistyksen nokkamies Ari Koponen ja kaksi hallituksen jäsentä ovat saaneet syytteet rahankeräysrikoksista.

Brother christmas
Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen vieraili aamu-tv:ssa joulukuussa 2017.
Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen vieraili aamu-tv:ssa joulukuussa 2017.Yle

Brother Christmas -yhdistykseen liittyvien rikosepäilyjen vuoksi on nostettu syytteet rahankeräysrikoksista Ari Koposta ja kahta Brother Christmas -yhdistyksen hallituksen jäsentä vastaan.

Koposen syyte koskee Ari Koponen Eventsin ja yhdistyksen toimintaa.

Syyttäjä katsoo Ari Koposen syyllistyneen rahankeräysrikokseen kuukauden ajan vuoden 2016 lopulla. Lisäksi syyttäjä katsoo Koposen ja kahden muun yhdistyksen hallituksen jäsenen syyllistyneen rahankeräysrikokseen vuoden 2017 alusta kesään 2017 asti.

Rahankeräysrikossyytteet kohdistuvat aikaan, jolloin Ari Koponen Eventsillä tai Brother Christmas -yhdistyksellä ei ole ollut rahankeräyslupaa.

– On innokkasti kerätty rahaa ja lupa-asiat on siellä tietyssä vaiheessa unohdettu ja myös luvan määrittelemät asiat. Eli mitä pitäisi tehdä kun rahaa kerätään, mitä raportoida ja millä tavalla rahaa käsitellään, kertoo Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin.

Vakavista rikoksista ei näyttöä

Syyttäjä on luopunut vakavista syytteistä. Asiassa epäiltiin rahankeräysrikosten lisäksi törkeää kirjanpitorikosta.

Syyttäjän mukaan ei ole ollut viitteitä siitä, että yhdistyksen varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Appelsinin mukaan epäilyistä, joiden mukaan iso osa kerätyistä varoista olisi mennut Koposelle tai hänen lähipiirilleen, ei ole näyttöä. Jokaista lahjakorttia ei kuitenkaan ole voitu tarkistaa, sanoo Appelsin.

Koponen kertoo olevansa tyytyväinen törkeää kirjanpitorikosta koskevaan syyttämättäjättämispäätökseen.

– Nyt viimeistään on tullut täysin kiistattomasti todistettua, ettei Brother Christmas ry:n keräyksillä saaduista varoista ole kulkeutunut euroakaan muualle kuin hädänalaisten auttamiseen. Lisäksi joissakin lehtijutuissa vihjailtiin, että olisin jopa huijannut siinä, mihin keräysrahat menevät ja antanut niihin liittyvää väärää ja vääristeltyä tietoa. Nyt nämäkin väärät väitteet on kumottu täysin, Ari Koponen muistuttaa tiedotteessaan.

Puoluesihteeri ei pidä ehdokkaan syytettä vakavana

Ari Koponen on perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on Koposen tavoin tyytyväinen syyttäjän päätökseen ja katsoo sen puhdistavan Koposen maineen.

Slunga-Poutsalo pitää syytettä rahankeräysrikoksestä vähäisenä.

– Se on aika pieni ongelma ja varmastikin sellaisen uuden innokkaan noviisitoimijan vika. Verrattuna muihin syytteisiin mitä on ollut, niin tämä rahankeräyslupaongelma ei vaikuta maatakaatavalta.

Kaikki epäillyt henkilöt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Uutista täydennetty klo 16.44 kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsinin ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon kommenteilla.

Lue lisää:

Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta