Kainuussa on Suomen suurin lääkärivaje – edes 7 000 euron palkka ei houkuttele lääkäreitä terveyskeskuksiin

Palkan sijaan nuoria lääkäreitä kiinnostaa muun muassa työpaikan sijainti ja erikoistumisvaihe.

Kajaani
Stetoskooppi  ja rahaa.
Lääkärien keskipalkka oli pari vuotta sitten noin 6 500 euroa.Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen terveyskeskukset kaipaavat kipeästi lääkäreitä, mutta nuoria lääkäreitä on vaikea houkutella töihin edes hyvällä palkalla. Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen sekä Lääkäriliiton yhteisessä tutkimuksessa nuorilta lääkäreiltä kysyttiin, mikä vaikuttaa työpaikan valintaan. 18-kohtaisessa listassa palkka sijoittui vasta sijalle 11.

Kainuussa lääkärivaje on lähes 20 prosenttia, luku on Suomen suurin. Esimerkiksi Kainuun soten alueen terveyskeskuksissa on noin 50 lääkärin virkaa, joista kymmenen on ilman tekijää.

Lääkäriliiton tekemän palkkavertailun mukaan Kainuussa terveyskeskuslääkärin keskipalkka on noin 7 000 euroa kuukaudessa.

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäen mukaan ikänsä kaupungissa eläneitä nuoria lääkäreitä on vaikea houkutella töihin maaseudulle.

– Nuorta, joka haluaa asua Punavuoren hipsterikuplassa, ei saa lihakoukulla raahaamallakaan maaseudulle, sanoo Kati Myllymäki.

Lisäksi puolison työllistyminen voi olla este muutolle. Myllymäen mukaan akateemisesti koulutetut ovat usein naimisissa, joten kahdelle korkeasti koulutetulle voi olla vaikeaa löytää töitä pieneltä paikkakunnalta.

Myös lääkärien koulutuksen pituus tuo omat haasteensa. Usein yli 30-vuotias ja juuri erikoistunut lääkäri on jo ehtinyt ostaa asunnon kaupungista ja elämä on juurtunut tietylle paikkakunnalle.

– Silloin lääkärit tulevat ainoastaan keikkatöihin pohjoiseen ja perhe jää kaupunkiin, Myllymäki sanoo.

Myllymäki toteaa, että moni nuori lääkäri myös kokee terveyskeskukset mahdottomaksi tehtäväksi.

Koko Suomessa tarvitaan 228 kokoaikaista lääkäriä lisää. Lisäksi johtavat lääkärit ovat arvioineet, että terveyskeskuksiin tarvittaisiin vajaat 200 paikkaa lisää.