1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikka

Kreikan pääministeri vierailee Pohjois-Makedoniassa - nimikiista hiersi maiden välejä vuosikymmeniä

Kreikka ja Pohjois-Makedonia kohentavat suhteitaan reippaalla aikataululla, kun nimikiista saatiin ratkaistua.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (oik.) ja Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev lehdistötilaisuudessa nimikiistan ratkettua. Kuva: Nikos Arvanitidis / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vierailee tänään tiistaina Pohjois-Makedoniassa. Maiden välejä vuosikymmeniä hiertänyt nimikiista saatiin alkuvuodesta päätökseen, kun Kreikan parlamentti hyväksyi naapurimaansa nimenmuutoksen. Maa tunnettiin aiemmin nimellä Makedonia.

Nimikiista sotki myös maiden diplomaattiset suhteet, joiden palautumista Tsiprasin vierailun on tarkoitus edesauttaa. Kreikan pääministeri on viimeksi vieraillut naapurissa vuonna 1991, kun maa itsenäistyi ja otti käyttöön nimen Entisen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Tsiprasin visiitin yhtenä keskeisenä tavoitteena on kauppasuhteiden edistäminen. Pääministerin seurueeseen kerrotaan kuuluvan kymmenen ministeriä ja parisenkymmentä kreikkalaisen yritysmaailman edustajaa. Tsipras ja Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev osallistuvat vierailun poliittisen osuuden jälkeen yhdessä kauppatapahtumaan pääkaupunki Skopjessa.

Nimikiista torppasi EU- ja Nato-jäsenyydet

Nimikiista juontaa juurensa siihen, että Kreikkaan kuuluu Makedonia-niminen pohjoinen maakunta. Nimikysymys on nostattanut suuria tunteita molemmissa maissa.

Kreikassa moni on sitä mieltä, että Makedonia-nimi kuuluu ainoastaan Kreikan pohjoiselle maakunnalle ja jo pelkkä viittaus Makedoniaan naapurimaan nimessä on törkeää historian vääristämistä.

Pohjois-Makedonialle nimikiista aiheutti vakavia vaikeuksia. Se muodostui esimerkiksi esteeksi maan toiveille päästä EU:n ja Naton jäseneksi. Kreikka on molempien jäsen ja esti pohjoisen naapurimaansa pyrkimykset veto-oikeudellaan.

Naton kanssa Pohjois-Makedonia alkoi lämmitellä välejään heti, kun nimikiistaan saatiin ratkaisu. Helmikuun alussa sotilasliiton jäsenet allekirjoittavat Pohjois-Makedonian liittymisprotokollan, jonka jälkeen maalla on mahdollisuus osallistua Naton kokouksiin tarkkailijana.