Vakoiluoikeudenkäynti norjalaista rajaupseeria vastaan alkoi Moskovassa – FSB pidätti Frode Bergin joulukuussa 2017

Norjan yleisradioyhtiön mukaan Bergin venäläinen asianajaja pitää todennäköisenä, että Berg tuomitaan vakoilusta.

vakoilu
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa talvella 2018.
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa alkuvuodesta 2018.Morten Jentoft / NRK

Moskovassa alkaa tänään oikeudenkäynti vakoilusta syytettyä pohjoisnorjalaista entistä rajaupseeria Frode Bergiä vastaan.

Rajaupseeria syytetään vakoilusta, joka liittyy Kuolan niemimaalla toimivan Venäjän pohjoisen laivaston ydinsukellusveneitä koskeviin tietoihin.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan Bergin venäläinen asianajaja pitää todennäköisenä, että Berg tuomitaan vakoilusta. Venäjän lain mukaan tuomio voi olla 10–20 vuotta vankeutta.

Pidätettiin Venäjällä jo vuonna 2017

Berg asui Norjan Kirkkoniemessä, jossa hän on ollut rajaupseerina Norjan ja Venäjän rajalla 25 vuotta. Vuonna 2014 Berg jäi eläkkeelle ja osallistui sen jälkeen tiiviisti norjalais-venäläiseen rajaseudun yhteistyöhön.

Berg pidätettiin Moskovassa joulukuussa 2017. NRK:n mukaan hänellä oli pidätettäessä salaiseksi leimattuja Venäjän pohjoisen laivaston asiakirjoja ja 3000 euroa kirjekuoressa (siirryt toiseen palveluun). Rahat hän oli saanut Norjasta lähtiessään kahdelta norjalaismieheltä.

Alun perin Berg kertoi olleensa Moskovassa tapaamassa tuttuja ja jouluostosmatkalla. Myöhemmin hän on kertonut olleensa Norjan sotilaallisen tiedustelupalvelun (Etterettningstjenesten) kuriirina eikä tiennyt mitä asiakirjoja hänelle oli annettu vietäväksi eikä tiennyt kuka oli rahojen vastaanottaja.

Berg on sanonut Norjan viranomaisten pettäneen hänet. Norjan tiedustelupalvelu ja puolustusministeriö eivät ole kommentoineet tapausta.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide on sanonut, että Bergiä avustetaan konsuliasiana kuten kaikkia Norjan kansalaisia, jotka joutuvat syytteeseen ulkomailla. Vakoiluasiaa ulkoministeri ei ole kommentoinut.

Norjan tiedotusvälineet ovat saaneet vaihtaa kaltereiden tai lasien takana pidetyn ja vartioidun Bergin kanssa pari sanaa vangitsemisoikeudenkäynneissä viime vuonna.

Norjan pääministeri Venäjällä ensi viikolla

Oikeudenkäyntiä seuraavan NRK:n pitkäaikaisen entisen Moskovan kirjeenvaihtajan Morten Jentoftin mukaan mielenkiinto kohdistuu oikeudenkäynnin jälkeen siihen voivatko Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Norjan pääministeri Erna Solberg sopia Bergin tuomion jälkeen tämän vapauttamisesta.

Solberg vierailee ensi viikolla Venäjällä ensimmäistä sitten Venäjän Krimin miehityksen vuonna 2014. Solberg tapaa Putinin Pietarissa Arktisen alueen konferenssissa.

NRK:n haastattelema venäläinen tiedusteluasiantuntija Andrej Manoilo arvioi, että Berg saa kymmenen vuoden tuomion (siirryt toiseen palveluun). Manoilo pitää pitää mahdollisena, että Venäjän ja Norjan valtiojohtajat voivat sopia Bergin vapauttamisesta jossain vaiheessa.