Hyppää sisältöön

Tuore suomalaistutkimus: Alkoholin kallistuminen vähentää tapaturmaisia aivovammakuolemia

Turussa tutkittiin alkoholin veronkorotusten yhteyttä tapaturmaisiin aivovammakuolemiin vuosina 2004–2016.

Kuva: Michele Piacquadio / AOP

Alkoholin kallistuminen vähensi tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan tapaturmaisia aivovammakuolemia.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin yhteys alkoholin hintakorotuksissa ja aivovammakuolemien vähentymisessä. Kun alkoholiverotus nousi, niin vastaavasti tapaturmaiset aivovammakuolemat vähenivät – jopa muutamalla prosentilla.

Tutkijat tutkivat alkoholiverotuksen muutosten ja väestötason alkoholikulutuksen muutosten ajallista yhteyttä tapaturmaisten aivovammojen aiheuttamaan kuolleisuuteen yli 15-vuotiailla vuosina 2004–2016.

Tutkimuksen tarkasteluaikana Suomessa kuoli 12 100 henkilöä tapaturmaisen aivovamman seurauksena.

Alkoholin verotusta kiristettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Sen jälkeen alkoholiveroa on nostettu useasti uudelleen. Alkoholin veronkorotusten myötä alkoholin kokonaiskulutus väheni vuosittain 1,2 prosentilla ja samalla tapaturmaisten aivovammojen aiheuttama kuolleisuus väheni vuosittain keskimäärin 4,1 prosenttia, kerrotaan tiedotteessa.

– Alkoholipolitiikan tiukentaminen näyttäisi siis vähentävän tapaturmaisten aivovammojen aiheuttamia kuolemantapauksia silloinkin, kun tiukentavat toimenpiteet kohdistetaan muuhunkin kuin humalahakuisen juomisen vähentämiseen, kuten alkoholista perittävään hintaan, Tutkimusryhmän päätutkijana toimineen Tyksin neurokirurgian erikoislääkärin, dosentti Jussi Posti sanoo tiedotteessa.

Tyksin tutkijoiden raportti julkaistiin Scientific Reports (Nature) -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

Keskustelu aiheesta sulkeutuu kello 22.