Mustasaari jatkaa itsenäisenä – Yle seurasi kokousta hetki hetkeltä

Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoshanke on ollut poikkeuksellisen kimurantti ja riitaisa ja sisältänyt värikkäitä käänteitä. Yle seuraa Mustasaaren valtuuston kokousta hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

kuntaliitokset
Mielenosoittajia Mustasaaren valtuustokokouksessa 2.4.2019
Kunnanvaltuuston kokous alkaa klo 17. Paikalla ovat Yle Pohjanmaan ja Yle Österbottenin toimittajat Terhi Varjonen ja Anna Kurtén. Hetki hetkeltä -seurantaa tekevät toimittajat Merja Siirilä ja Niklas Joki.

20:56 Kokous on päättynyt. HETKI HETKELTÄ -SEURANTA PÄÄTTYY TÄHÄN. Kiitos kaikille seuranneille!

20:48 Puheenjohtaja Lithén kiittelee kuntaliitosselvittäjiä työstä ja toteaa kuntalaisten tekevän Mustasaaren.

20:46 Äänin23-19 Mustasaari jatkaa itsenäisenä.

20:41 Keskustelu on nyt päättynyt.

20:39 Pian äänestetään.

20:23 Kuntaliitos herättää tunteita. Ida-Maria Skytte esittää järjestyskysymyksen: Onko paikalla vartijoita, tai tarvitseeko niitä olla? Olen kuullut buuauksia. Valtuutettujen pitää pystyä tekemään työnsä rauhassa. Järjestyskysymys työrauhasta sai aplodit.

20:08 Vielä ainakin kymmenen puheenvuoroa jäljellä.

19:55 Valtuutetut ovat istuneet jo lähes kolme tuntia. Pieni liikehdintä kertoo, että jaloittelutauko olisi tarpeen. Puheenjohtaja Carola Lithén kertoi kuitenkin Yle Pohjanmaalle ennen kokousta, että kokous yritetään pitää ilman taukoja. Puheenvuorot puolesta ja vastaan jatkuvat.

19:44 Valtuutetut käyttävät puheenvuorojaan kuntaliitoksesta.

19:39 Monica Siren-Aura: tulevaisuus tarvitsee liitoksen ja myös yritykset toivovat liitosta. Ikäpyramidimme ei näytä hyvältä, kuka maksaa hyvinvoinnista. Yhdesssä olemme tehokkaampia.

Siren-Auran puheenvuoron jälkeen tehtiin esitys kuntaliitossopimuksen hyväksymisestä Martin Ahlskogin toimesta. Anita Sundman kannatti Ahlskogin esitystä.

19:30Ja valtuutettujen Puheenvuorot jatkuvat.

Lehterillä seurataan kokousta keskittyneesti.
Merja Siirilä / Yle

19:28 Äänin 24-19 asiankäsittely jatkuu. Keskustelu jatkuu nyt yhdistysmisssopimuksen hylkäämisestä.

19:26 Puheenvuorot on nyt pidetty ja siirrytään äänestämään.

19:13 Vääntö laintulkinnasta jatkuu.

19:09 Hallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars: on selvää, ettei sopimus ole valmis, kun hallitus äänesti sen jatkamisesta. Palautus on ainoa oikea tie.

*19:08 *Rurik Ahlberg: jos lähdetään neuvottelemaan uudesta sopimuksesta, kaikki on aloitettava uudestaan.

Mustasaaren kunnanvaltuutettuja 2.4.2019
Jarkko Heikkinen / Yle

19:05 Puheenjohtaja Lithén vetää yhteen: pienempiä muutoksia sopimukseen voi tehdä. Kuntaliiton mukaan vain yksi sopimus voidaan käsitellä, ei voida palauttaa avoimena.

19:04 Trygg-Kaipiaisen esitys saa kannatusta. Puheenjohtaja Lithén pyytää jatkossa puheenvuoroja, jotka koskevat kahta esillä olevaa vaihtoehtoa: asian palauttamista tai liitossospimuksen hylkäämistä.

19:02 Liitosta vastustavissa puheenvuoroissa kritisoidaan yhdistymisssopimusta.

18:54 Valtuutetut pitävät omia puheenvuorojaan liitosasiasta. Puheenvuoroja pyydetään aktiivisesti.

18:46Lutherin esitys saa kannatusta.

Jane Trygg-Kaipiainen
Jane Trygg-KaipiainenMerja Siirilä / Yle

18:44 Jane Trygg-Kaipiainen: mielestäni yhdistymissopimus on hyvä, sitä voi vielä vähän tarkistaa. Esitän, että asia palautetaan hallitukselle jatkokäsittelyä varten.

18:41Michael Luther esittää, että kuntaliitossopimus hylätään ja että asia on loppuun käsitelty. Esitys saa aplodit yleisöltä.

Michael Luther
Michael LutherMerja Siirilä / Yle

18:37 Kaikki ryhmäpuheenvuorot on nyt kuultu. Yksittäiset edustajat pyytävät vielä puheenvuoroja.

18:35 Micael Westerholm: Uskomme yhteiseen tulevaisuuteen Vaasan kanssa. Haluamme turvata ikääntyneille hyvät palvelut.

18:34 Ryhmäpuheenvuorot jatkuvat. Thomas Koskinen: Valitsemme kilpailun keskenämme ja eri seutujen kanssa. Ajoimme ojaan. Miten tästä jatkamme yhdessä, eikä "meinä"" ja "teinä". Hyvä, että kuulimme kansaa ja nyt tiedämme mitä he haluavat.

18:31 Kim Eriksson: Olemme hylkäämässä sopimusta. Työ ei ole ollut turhaa. Luottamus meihin poliitikkoihin on kärsinyt. SDP valtuutetut haluaisivat kuulla asiallisen keskustelun tänään. Päätökenteon jälkeenkin on tehtävä yhteistyötä.

18:23 **Kari Hietamäki:**Vaasan seudun elinvoimaisuudelle liitos on välttämätön. Seinäjoen elinvoimaisuus on kehittynyt. Ihmisiä on peloteltu muun muassa ruotsin kielen häviämisellä, maiden pakkolunastamisilla.

Kari Hietamäki
Kari Hietamäki (Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö)Merja Siirilä / Yle

18:22 Ingo esitteli kolme vaihtoehtoa: Liitossopimus voidaan hylätä, hyväksyä tai siirtää jatkovalmisteluun. Hän korosti, että RKP:ssa kaikki saavat äänestää oman mielensä mukaan.

18:19 Christoffer Ingo: Liitossopimuksesssa oli tahtoa myös kehittää Mustasaarta, kiitos siitä Vaasalle. Meitä on tuotu negatiivisesti esille julkisuudessa. RKP tuomitsi painostuksen eilen yksimielisesti.

18:17 Nyt käsitellään kokoukseen tuotua liitossopimus-asiaa. Ensimmäisen puheenvuoron käyttää asian kokoukseen tuonut Christoffer Ingo.

18:16 Pykälä 30 neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä merkitään tiedoksi.

18:13 Lithén sanoo, että ei ole "meitä" ja "teitä", vaan tämä päätös tehdään yhdessä. Lithén toivoo, ettei käytettäisi loukkaavia puheenvuoroja eri ryhmiä kohtaan.

18:10 Karina Björninen suivaantuu puheenjohtaja Lithénille. Björnisen mielestä Lithén ottaa kantaa MSK:n edustajien tulkintoihin kansanäänestyksestä.

18:09 Kenneth Nedergård: kaikki äänet ovat yhtä arvokkaita, riippumatta siitä, missä kylässä olet peräisin tai kuinka vanha olet. Puheenvuoro saa kokousta seuraavilta aplodit.

18:03 Samuel Broman: Mustasaaressa pitää ottaa tulevaisuudessa työtapa kansanäänestyksestä. Itse tulen kannattamaan näiden käyttämistä jatkossa.

17:58 Lithèn muistuttaa valtuutettuja, että puheenvuorot pidettäisiin lyhyinä ja pysyttäisiin asiassa. Hän ennustaa kokouksesta pitkäkestoista.

Puheenjohtaja Carola Lithén
Puheenjohtaja Carola Lithén saa jaella aktiivisesti puheenvuoroja. Merja Siirilä / Yle

17:53 Martin Ahlskog: enemmistä Sepänkylästä halusi liittyä Vaasaan.

17:51 Luther: kansanäänestystä on kunnioitettava. Yli 60 prosenttia nuorimmista, jotka äänestivät, halusivat sanoa mielipiteensä myös.

17:42 Seuraavaksi käsitellään neuvoa-antavaa kansanäänestystä, jossa mustasaarelaiset äänestivät liitosta vastaan. Äänestysprosentti oli 76,4. Kunnanjohtaja Ahlberg esittelee tuloksen ja korostaa korkeaa äänestysprosenttia.

17:40 Lithèn kertoo, että asia otetaan esityslistalle äänin 24-19.

17:38 Nyt äänestetään.

17:38 Kenneth Nedergård: Valmistellusta sopimuksesta on päätettävä tänään. Sitten voimme päättää aloitammeko uuden valmisteluun.

17:36 Kohta äänestetään siitä, käsitelläänkö kokoukseen tuotu pykälä tänään.

17:35 Valtuuston puheenjohtaja Carola Lithén: kuntarakennelain mukaan neuvottelua ei voi aloittaa uudelleen.

17.34 Samuel Broman: kuntarakennelakia on toki noudatettava, mutta nyt on kyse prosessin uudelleen aloittamisesta. Liitossopimuksen käsitteleminen kiireellisenä voi nyt mahdollisesti rikkoa lakia. Minusta se on väärin, eikä sitä tule käsitellä nyt. Voimme neuvotella uuden sopimuksen.

17:33 Valtuustosalin ulkopuolella kokousta seurataan jännittyneinä.

Mustasaaren valtuustokokous 2.4.2019
Jarkko Heikkinen / Yle

17:32 Tulkinta laista jatkuu. Luther: neuvo tässä asiassa on tullut suurimmalta juridiselta taholta (Kuntaliitto).

17:27 Kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars: Hiljattain saavutettu pieni enemmistö (liitosvastaiset valtuustossa) haluaa käyttää tilaisuutta hyväksi. Laintulkinnat ovat väitteitä, ei faktoja. Valtuusto voi myös tehdä laittomia päätöksiä, jos on enemmistö.

17:22Kunnanjohtaja Rurik Ahlberg: Kuntaliitto on kertonut tänään meille, että asiaa voi pitää kiireellisenä. Ratkaisevaa on, että sopimus on kuulutettu ja sen aikataulun mukaan liitoksen tulisi toteutua 2020. Asia on käsiteltävä huhtikuun aikana. Kuulutuksen jälkeen liitossopimuksen valmistelua ei voi jatkaa.

*17:20 *Lukuisat valtuutetut haluavat käyttää puheenvuoron asian tiimoilta.

Mustasaaren valtuustokokous 2.4.2019
Jarkko Heikkinen / Yle

17:16 Tulkinnat laista vaihtelevat. Ensimmäisten puheenvuorojen perusteella vaikuttaa, että kuntaliitosta kannattavat haluaisivat lykätä sopimuksen käsittelyä ja liitosta vastustavat haluavat käsitellä liitossopimusta tänään.

17:13 Valtuutetut käyttävät puheenvuoroja siitä, miten voidaan toimia tänään lainsäädännön mukaan.

*17:07 *Mustasaaren suomenkielinen järjestö esittää, että kokouksessa edettäisiin esityslistan mukaan ja vastustaa täten Ingon esitystä.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo
RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer IngoMerja Siirilä / Yle

17:04 RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo esittää kokouksen esityslistaan muutosta. RKP:n ryhmä esittää, että valtuusto ottaa kuntaliitoksen käsittelyyn tänään.

17:03 Kokouksessa paikalla on 43 valtuutettua.

17:02 Puheenjohtaja Carola Lithén avaa kokoukseen.

16:58 Kokoussali on täyttynyt valtuutetuista ja median edustajista. Aulaan on perustettu erillinen katsomo, jossa kokousta voi seurata videoyhteyden kautta.

16:51 Valtuutetut saapuvat hiljalleen kokoussaliin. Tunnelma on jännittynyt.

16:48Paikalle oli kertynyt jo neljän aikaan kymmeniä mielenosoittajia, jotka muodostivat kujan keltaisine liiveineen. Harva valtuutettu uskaltautui kävelemään kujan läpi. Mielenosoittajat ovat kuitenkin rauhallisia ja paistavat makkaraa.

Mielenosoittajia Mustasaaren valtuustokokouksessa 2.4.2019
Merja Siirilä / Yle

16:45 Tervetuloa seuraamaan hetki hetkeltä -artikkelin päivitystä.

HETKI HETKELTÄ -SEURANTA ALKAA TÄSTÄ KLO 16:45.

Yle näyttää suorana ja seuraa hetki hetkeltä dramaattiseksi ennustettua Mustasaaren valtuuston kokousta. Panoksena on nyt pitkään vireillä ollut kuntaliitos Vaasan kanssa. Pohjanmaan pääkaupunkia Vaasaa ympäröivä Suomen suurin RKP-enemmistöinen Mustasaaren kunta on tähän saakka varjellut sinnikkäästi itsenäisyyttään.

Esityslistalla on vain neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulos, koska kunnanhallitus halusi palauttaa liitosesityksen valmisteluun. Syynä tähän oli melko murskaava äänestystulos: 61,3 % kuntalaisista vastustaa kuntaliitosta, äänestysprosentti nousi 76,4 prosenttiin.

Liitosesitys aiotaan kuitenkin käsitellä valtuustossa, ja mitä vain voi tapahtua: se saatetaan hylätä, hyväksyä tai palauttaa valmisteluun.

Kuntaliitoksia tehtiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä paljon, mutta sote- ja maakuntauudistusten valmistelun vuoksi niitä ei ole käytännössä lainkaan vireillä - Vaasaa ja Mustasaarta lukuun ottamatta.