Valtuuston puheenjohtaja piti rasistisia sanoja kauniina – pyytää nyt anteeksi: "Idea oli huono"

rasismi
Kouvolan kaupungintalo
Kari Saastamoinen / Yle

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen on pyytänyt anteeksi hämminkiä ja mielipahaa, jonka hänen reilun viikon takainen Facebook-kirjoituksensa aiheutti.

Yle kertoi viime viikolla, miten Leppänen oli puolustanut sellaisten sanojen kuten 'neekeri' ja 'mustalainen' käyttöä. Leppänen kirjoitti niiden olevan täysin normaaleja ja jopa kauniita sanoja, joita hän aikoo käyttää jatkossakin.

Maanantai-iltana julkaistussa päivityksessään hän kuitenkin kirjoittaa, ettei hän tule kyseisiä sanoja enää käyttämään.

– En sen enempää halua enää avata ideaa, jota kirjoituksellani hain, koska idea oli näköjään huono. Tulin tuottaneeksi sillä mielipahaa vastoin yleistä luonnettani ja pyrkimystäni, ja pidän sen vuoksi itseäni tyhmänä ja ajattelemattomana, Leppänen kirjoittaa.

Kuohuntaa kirkossa ja puolueessa

Leppäsen sanavalintoja kummasteltiin muun muassa Kouvolan kirkkovaltuustossa, jonka jäsen Leppänen myös on. Esimerkiksi kirkkovaltuuston jäsen Jutta Hartikainen toivoi Leppäseltä anteeksipyyntöä.

– Ei ole hirveän miellyttävää toimia ihmisen kanssa, joka käyttää kyseisiä ilmauksia tietystä kansanosasta. Tuollainen ei ole asiallista kielenkäyttöä sivistyneessä yhteiskunnassa, Hartikainen kommentoi Ylelle viime viikolla.

Aihetta kommentoi myös Kouvolassa toimivan Monikulttuurikeskus Saagan hankekoordinaattori Taina Vainio.

– Olihan se aika surullista lukea, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajan mielestä neekeri on ihan tavallinen sana ja hän aikoo käyttää sitä, vaikka "kukkahattuhömpötyksellä" se yritetään kieltää. Jotenkin sanattomaksi vetää, Vainio totesi.

Myös Leppäsen oman puolueen eli kokoomuksen viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä tuomitsi sanojen käytön.

Jouko Leppänen ei ole kommentoinut asiaa Ylelle.