Hyppää sisältöön

Pieni Pyhtää haluaa kaapata Ilmailumuseon Vantaalta: "Täysillä mukana" – tarjoaa paikkaa tuulitunnelin vieressä

Suomen Ilmailumuseon vuokrasopimus Finavian tontilla Vantaalla on päättymässä lähivuosina. Museo etsii nyt uusia yhteistyökumppaneita.

Vantaan Aviapoliksessa sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon vuokrasopimus on päättymässä lähivuosina. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Pyhtään kunta on kiinnostunut tarjoamaan Suomen ilmailumuseolle uutta museonpaikkaa.

Kunnanjohtaja Jouni Ehon mukaan vanhat museokoneet sopisivat Pyhtään lentopaikalle.

Ilmailumuseon tulevaisuus Vantaan Aviapoliksessa näyttää epävarmalta. Museon pitää löytää itselleen uudet tilat, sillä sen vuokrasopimus Finavian tontilla päättyy lähivuosina. Tonttien hinnat ovat nousseet huimasti Aviapoliksessa, ja Ilmailumuseon käytössä on ollut yksi alueen parhaista paikoista.

Myös museon tilat itsessään ovat nykyaikaisen museon kannalta elinkaarensa päässä, eikä kokoelman säilytykseen ja entisöintiin sopivaa tilaa ole tarpeeksi.

Pyhtäällä on seurattu tarkasti keskustelua Suomen ilmailumuseon tulevaisuudesta.

– Ilmailumuseo voisi olla Pyhtäälle Suomen merimuseon kaltainen vetovoimakohde kävijöineen, tapahtumineen ja työpaikkoineen. Juuri tämänkaltaisten mahdollisuuksien takia Pyhtää haluaa olla mahdollistamassa lentokentän ja sen ympäristön kehittämisen, Eho sanoo.

Kansallismuseoperheeseen kuuluva Suomen merimuseo sijaitsee Pyhtään naapurikunnassa Kotkassa.

Ammattilentäjien pätevyyttä ylläpitävät lennot ovat olleet tyypillisiä lentoja Pyhtään kentälle sen ensimmäisen vuoden aikana. Kuva: Yle / Vesa Grekula

Uusi paikka etsinnässä

Suomen Ilmailumuseosäätiön ylläpitämän museon tavoitteena on luoda uusi museo, ja turvata siten valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin arvokkaiden kokoelmien säilyminen.

Suomen Ilmailumuseo on tänään tiistaina ryhtynyt etsimään kumppaneita museon uudistamiseksi. Ilmailumuseo kertoo hakevansa rohkeita ja ennakkoluulottomia ratkaisuja.

– Toivomme tavoittavamme laajasti erilaisia toimijoita. Emme halua rajata mitään sijaintia tai kumppania etukäteen pois, museonjohtaja Pia Illikainen kertoo Ilmailumuseon tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Ilmailumuseon on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista museokokoelmaa. Kokoelmissa on esimerkiksi suomalaisten suunnittelemia ja käyttämiä lentokoneita.

– Tärkeintä on, että museon potentiaali nähdään ja ollaan valmiita pitkäjänteiseen työhön, Illikainen toteaa.

Ilmailumuseo järjestää huhtikuun lopulla tapaamisen uudesta ilmailumuseosta kiinnostuneille tahoille. Pyhtään kunnanjohtaja Eho kertoo, että Pyhtää olisi osallistumassa kyseiseen tilaisuuteen.

– Pyhtää on kiinnostunut ja lähdössä täysillä mukaan kisaan, Eho sanoo.

Ilmailukeskittymä

Pyhtään lentopaikan lähellä sijaitsee jo elämyskeskus Sirius Sport Resort, jossa on mahdollisuus kokeilla lentämistä tuulitunnelissa.

– Meillä olisi hienot mahdollisuudet elämysmatkailuun. Seutumme kaipaa tämän tyyppisiä avauksia, Eho sanoo.

Toistaiseksi on liian aikaista sanoa, ryhtyisikö Pyhtään kunta rahoittamaan Ilmailumuseon rakentamista Pyhtäälle ja minkälaisilla summilla.

Pyhtäällä on Suomen uusin lentokenttä. Virallisesti ja ilmailukielellä Pyhtään tapauksessa pitäisi puhua lentopaikasta, mutta kansanomaisesti aluetta voidaan kutsua lentokentäksi. Ensimmäiset lennot kentälle lennettiin vuoden 2017 marraskuussa. Lentokentän perusti ja sitä ylläpitää Redstone Aero Oy.

Omalta osaltaan Pyhtään kentän toiminnan alkumetrejä on leimannut se, että toiminnassa olevalla kentällä ei ole lopullista ympäristölupaa. Sen sijaan lain mukainen toiminnan aloittamislupa sillä on.

Lopullinen lainvoimaisuus lentokentältä puuttuu, koska kentän runsas vuosi sitten saamasta ympäristöluvasta on valitettu.

Korjattu 2.4.2019 klo 15:52: Finavia ei ole irtisanonut Ilmailumuseon vuokrasopimusta, kuten jutun alaotsikossa alunperin luki. Nykyinen sopimus on kuitenkin päättymässä kesällä 2022. Vuokrasopimuksen osalta neuvotellaan parhaillaan muutamista lisävuosista.