Kainuulaiset eduskuntavaaliehdokkaat haluavat pitää synnytykset ja leikkaustoiminnan Kajaanissa

Ylen vaalikoneeseen vastanneet kainuulaiset eduskuntavaaliehdokkaat ovat yksimielisiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä.

Kajaani
Rakenteilla olevan sairaalan pääsisäänkäynnin lasiverhoilu.
Leikkaukset ja synnytykset haluttaisiin säilyttää uudessa sairaalassa.Tiia Korhonen / Yle

Oulun vaalipiirin ehdokkailta kysyttiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) erikoissairaanhoidon voimakkaammasta keskittämisestä yliopistollisiin sairaaloihin tai keskussairaaloihin.

Yhtä ehdokasta lukuunottamatta kaikki vastanneet kainuulaisehdokkaat olivat asiasta jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä.

Kainuulaisia eduskuntavaaliehdokkaita on kahdestatoista puolueesta yhteensä 22. Yksi ehdokas jätti vastaamatta Ylen vaalikoneeseen.

Kainuun pitkät välimatkat nousivat esille monessa vastauksessa. Myös paljon puhuttujen synnytysten ja rintasyöpäleikkausten säilyttäminen Kajaanissa löytyi useasta vastauksesta.

Feministipuolueen Terhi Heimonen ja Kokoomuksen Outi Penttinen muistuttavat, että pitkät välimatkat voivat aiheuttaa sen, ettei hoitoon edes hakeuduta.

SDP:n Raimo Piiranen nostaa esiin Kainuun uuden sairaalan rakennushankkeen.

– Kainuuseen rakennetaan liki 200 miljoonaa euroa maksavaa nykyaikaista sairaalaa ja leikkauksia ollaan siirtämässä Ouluun, ei mene jakeluun, sanoo Piirainen.

Keskustan Marisanna Jarvan mukaan erikoissairaanhoitoa ei ole tarvetta keskittää vahvasti yliopistollisiin sairaaloihin.

– Pohjois-Suomen maakuntien kesken on tehtävä kuitenkin työnjakoa erikoissairaanhoidon turvaamiseksi keskussairaaloissa alueella, koska osaajia ja resursseja ei pystytä muutoin turvaamaan, sanoo Jarva.

Vastaajista ainoana jokseenkin samaa mieltä oli Tähtiliikkeen Martti Korpiranta. Hän toteaa, ettei joka paikkaan välttämättä saada tarpeeksi osaavaa henkilökuntaa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluamme tehdä juttuja yleisön kanssa. Lähetä meille kysymys! (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Puolen Suomen sairaalat jakavat leikkauksensa – veitsen alle voi joutua 200 kilometrin päähän, mutta hoitoon pääsisi nopeammin