1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kajaanilaiset yläkouluikäiset suhtautuvat muuta maata negatiivisemmin alkoholiin

Päihteet eivät kiinnosta valtaosaa kajaanilaisnuorista.

Kajaani
Nuoret juovat kaljaa puistossa.
Kajaanilaiset nuoret eivät ole kiinnostuneita päihdekokeiluista.Tiina Jutila / Yle

Nuorten asenteet alkoholia kohtaan ovat entistä negatiivisempia. Kokonaisuudessaan raittiiden nuorten osuus on noussut Suomessa viime vuosina. Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan kaikista yläkouluikäisistä nuorista 61,7 prosenttia ei käytä alkoholia. Kajaanissa raittiiden yläkouluikäisten nuorten määrä on vieläkin suurempi, yhteensä 68,8 prosenttia.

Myös nuuskaa käytetään kajaanilaisten yläkouluikäisten nuorten keskuudessa kouluterveyskyselyn mukaan valtakunnallista tasoa vähemmän. Kajaanilaisista nuorista nuuskaa käyttää päivittäin 3,1 prosenttia, kun valtakunnallisesti lukema on 4,5 prosenttia.

Valtaosalla kajaanilaisista nuorista menee hyvin, eivätkä he ole kiinnostuneita päihdekokeiluista. Läheiset ystävät, mielekkäät harrastukset, onnistumisen kokemukset, hyvä itsetunto ja itsetuntemus ovat asioita, jotka suojaavat nuorta päihde- ja mielenterveysongelmilta.

Kyselystä selviää, että yksinäisyyden, kiusatuksi tulemisen ja ulkopuolisuuden kokemukset ovat yhteydessä myönteisiin päihdeasenteisiin sekä nuorten kiinnostukseen kokeilla päihteitä.

Kajaanin yläkoululaisille suunnatuun kyselyyn vastasi yhteensä 539 yläasteikäistä nuorta ja heidän suhtautumistaan päihteisiin ja niiden saatavuuteen kartoitettiin muun muassa nuuskan ja kannabiksen osalta.

Kysely toteutettiin osana Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuutta yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa.

Lue seuraavaksi