1. yle.fi
  2. Uutiset

WTO vetää rajusti alas maailmankaupan kasvuennustetta

Maailman kauppajärjestön mukaan talouskasvun uhkia ovat erityisesti Yhdysvaltain asettamat autotullit sekä sen Kiinan kanssa käymä kauppasota.

WTO
Satama Hong Kongissa.
Kwai Tsingin rahtiterminaali Hongkongissa.Jerome Farve / EPA

Maailman kauppajärjestö WTO on julkaissut uuden katsauksensa maailmankaupan tilaan. Järjestön mukaan maailmankauppa on kasvanut selvästi ennustettua hitaammin, ja sama suuntaus näyttää jatkuvan ensi vuonna.

WTO ennustaa, että maailmankauppa kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia. Vielä syyskuussa ennuste oli 3,7 prosenttia, eli kasvuennustetta on supistettu rajusti.

Kasvua heikentävät erityisesti Yhdysvaltoihin tuotaville autoille asetetut tullimaksut sekä Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota. Maat ovat asettaneet toistensa tuotteille huomattavat tullit. Maiden välillä on jatkuva jännitteinen tila.

Kasvua heikentävät monet muutkin tekijät, WTO kertoo. Näitä tekijöitä ovat heikko taloudellinen kehitys Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa, rahamarkkinoiden heilahtelu sekä rahapolitiikan tiukkuus kehittyneissä maissa.

Sekä Yhdysvalloissa, Euroopassa että Kiinassa valtiovalta on harjoittanut elvyttävää talouspolitiikkaa. Nyt näiden toimien vaikutus on alkanut hiipua.

Britannian EU-erolla on suuri vaikutus markkinoihin, mutta WTO:n pääjohtaja Roberto Azevedo kieltäytyi arvioimasta sen suuruutta.

– Kun jännitteet ovat näin suuret, ei tämänkaltainen suhdanne-ennuste pitäisi olla kenellekään yllätys, Azevedo totesi.

Suuri epävarmuus

WTO huomauttaa, että maailmankauppa on nyt huomattavan epävarmassa tilassa. Lopulliset kasvuluvut voivat heittää kumpaan tahansa suuntaan sen mukaan, toteutuvatko uhkakuvat vai eivät.

– Useimmat riskit ovat vahvasti negatiiviseen suuntaan, nostavaan suuntaan viittaava potentiaali riippuu kaupan jännitteiden hellittämisestä, WTO toteaa.

Viime vuonna maailmankauppa kasvoi WTO:n mukaan 3,0 prosenttia. Vielä viime vuoden syyskuussa koko vuoden kasvun odotettiin yltävän 3,9 prosenttiin. Vuoden viimeisellä neljänneksellä maailmankauppa jopa laski 0,3 prosenttia, kertoo WTO:n tuore katsaus.

Myös IMF varoitti USA:n ja Kiinan kauppasodasta

Samansuuntaisia arvioita maailman talouden tilasta antoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde.

Lagarde varoitti Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vaikutuksista maiden kansantalouksiin.

IMF:n selvityksistä käy ilmi, että mikäli kiistakumppanit asettaisivat tuotteille 25 prosentin tullimaksut, supistuisi Yhdysvaltain bruttokansantuote 0,6 prosentilla ja Kiinan puolestaan 1,5 prosentilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut lätkäisevänsä kaikille kiinalaistuotteille 25 prosentin tullimaksut, mikäli osapuolet eivät pääse sopuun kauppaerimielisyyksissään.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi