Ennakkoäänestys alkaa tänään, ja näin se hoituu: selvitä oman ehdokkaasi numero ja ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus

Viimeinen päivä äänestää ennakkoon on ensi viikon tiistai eli 9. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

eduskuntavaalit
vaalimainoksia
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti yhteensä 32,3 prosenttia äänioikeutetuista.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa Suomessa tänään keskiviikkona.

Ennakkoon voi äänestää ensi viikon tiistaihin eli huhtikuun 9. päivään saakka. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina, 14. huhtikuuta.

Ylen Vaalikoneeseen pääset tästä (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti yhteensä 32,3 prosenttia äänioikeutetuista, hieman alle puolet kaikista äänestäneistä. Ennakkoäänestys oli näissä vaaleissa vilkkaampaa kuin koskaan aiemmin eduskuntavaaleissa.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 911. Äänestyspaikkoja löytyy esimerkiksi kunnan- ja kaupungintaloista, kirjastoista, kauppakeskuksista sekä posteista. Myös ulkomailla voi äänestää ennakkoon. Lisätietoja ulkomailla äänestämisestä löydät jutun loppupuolelta.

Missä voi äänestää?

Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää syytä. Ennakkoäänestys on äänioikeutetun vapaasti valittavissa vaalipäivän äänestyksen sijasta.

Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla.

Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös valtion maksuttomasta palvelunumerosta, 0800 9 4770.

Äänestää voi kuitenkin vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Jos siis asut esimerkiksi Lapin vaalipiirissä ja päätät äänestää työmatkalla Helsingissä, on sinun muistettava kopissa oman vaalipiirisi ehdokasnumerot. Kopin seinällä roikkuvat Helsingin vaalipiirin ehdokaslistat, joten älä hämäänny näistä numeroista ja ehdokkaista!

Oman vaalipiirisi ehdokaslistoja voit pyytää myös vaalivirkailijalta.

Mitä tarvitsen mukaan?

Ota äänestyspaikalle mukaasi henkilöllisyystodistus. Se voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Vanhanmallisessa pahvisessa ajokortissa kuva saattaa olla niin vanhentunut, ettei kortti enää kelpaa henkilöllisyystodistukseksi.

Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavan maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin. Sitä hakiessasi tarvitset kuitenkin yhden passikuvan, jonka on täytettävä poliisin asettamat vaatimukset (siirryt toiseen palveluun).

Voit ottaa mukaasi myös postitse kotiisi saapuneen äänioikeusilmoituksen, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoitusta, voit tiedustella sitä mistä tahansa maistraatista.

Miten äänestän ulkomailla?

Ulkomailla ennakkoäänestäminen tapahtuu Suomen edustustoissa. Niissä voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu – siis esimerkiksi ulkosuomalainen, mutta myös lomamatkalla, töissä tai opiskelemassa oleva.

Ulkomailla ennakkoäänestys kestää hieman lyhyemmän aikaa, ja viimeinen ennakkoäänestyspäivä on jo lauantaina 6. huhtikuuta. Jotkut ennakkoäänestyspaikat saattavat mennä kiinni jopa tätä aiemmin.

Kevään eduskuntavaaleissa on ensimmäistä kertaa mahdollista äänestää myös kirjeitse ulkomailta. Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille ja palauttaa äänensä lähetekuoressa oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Kirjemateriaali on tilattava ajoissa, sillä äänestyskirjeen on oltava täytettynä perillä Suomessa 12. huhtikuuta mennessä. Oikeusministeriöstä kerrotaan Ylelle, että hieman postin kulkuajasta riippuen nyt saattaa olla jo myöhäistä tilata kirjeäänestämiseen tarkoitettu materiaali.

Ulkosuomalainen on äänioikeusrekisterissä merkitty äänioikeutetuksi siihen kuntaan, joka viimeksi oli hänen kotikuntansa Suomessa. Jos ulkosuomalaisella ei ole ollut kotikuntaa Suomessa, hänen väestökirjanpitokuntansa määräytyy äidin, isän tai puolison kotikunnan tai väestökirjanpitokunnan mukaan.

Jos väestökirjanpitokunta ei enää kuulu Suomen alueeseen, äänioikeusrekisteriin merkitään kunnaksi Helsinki.

Näin toimit äänestyspaikalla:

  1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän antaa sinulle äänestyslipun.
  2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaalivirkailija tulee avustamaan sinua.
  3. Merkitse kynällä äänestyslippuun oikealla puolella olevaan ympyrään sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta.
  4. Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.
  5. Vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu vaalikuoreen ja anna suljettu kuori virkailijalle.
  6. Vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Hän tulostaa lähetekirjeen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen. Allekirjoituksesi jälkeen myös vaalivirkailija allekirjoittaa lähetekirjeen. Jos ennakkoäänestyspaikassa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, vaalivirkailija merkitsee nimesi äänestäjistä pitämäänsä luetteloon ja pyytää sinua allekirjoittamaan äänioikeusilmoituksen, jos se on mukanasi tai täyttämään käsin lähetekirjelomakkeen.
  7. Lopuksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.
  8. Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaiseen lähetekuoreen, äänestyksesi on suoritettu.

Ohjeet on koottu oikeusministeriön Vaalit.fi-sivustolta.

Lue lisää vaaleista:

Ylen tärkeimmät vaalijutut koottuna

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus

Veikkaa vaalitulos ja voita puoluepomo sänkyysi pehmeänä tyynynä