Hyppää sisältöön

Uudessa Härkis-tehtaassa ei tehdä valmista ruokaa vaan raaka-ainekomponentteja – tavoitteena on suomalaisen härkäpavun maailmanvalloitus

Verso Foodin uuden ruokatehtaan avajaisia on vietetty Kauhavalla.

Ruokatehtaan avajaisnauhan leikkasivat Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Sankelo, eduskunnan puhemies Paula Risikko, Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen, Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio, Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää ja kuvasta puuttuva Kauhavan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Antti Kurvinen. Kuva: Nelli Kniivilä / Yle

Verso Foodin uudella Härkis-tehtaalla Kauhavalla käynnistyy tuotanto muutaman viikon kuluttua kesän kynnyksellä.

Tuotantolaitos perustuu uudenlaiseen ruuan jalostamisen malliin, jonka avulla pyritään vientimarkkinoille. Tehtaassa ei tehdä härkäpavusta valmista ruokaa vaan helposti maasta toiseen kuljetettavia raaka-ainepohjia. Niistä vientimaissa voidaan valmistaa paikalliseen makuun ja markkinoille sopivaa ruokaa.

– Jos Suomesta lähdetään viemään kauas ruokatuotteita, yleensä vaaditaan kylmä- tai pakasteketju. Meidän raaka-ainekomponenttimme menevät paikan päälle huonelämpötilassa. Se on merkittävä ekologinen etu ja myös kustannusetu, toteaa Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää.

Uudella tehtaalla ei tarvita ollenkaan esimerkiksi pakkaamoa, sillä raaka-aineet mahtuvat pieneen tilaan pusseihin ja säilyvät niissä pitkään.

Verso Foodin sopimusvalmistaja Domretor jatkaa edelleen Härkis-tuotteiden valmistusta uuden tehtaan naapuritontilla. Tuotepakkaaja Samuel Kovanen työskentelee Domretorin pakkaamossa. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Uuden omistajan toivotaan vauhdittavan vientiä

Tehdaskiinteistön omistaa Kauhavan kaupunki, joka on sijoittanut siihen reilut kuusi miljoonaa euroa.

Norjalainen säätiöpohjainen Kavli-konserni osti kuukausi sitten Verso Foodin koko osakekannan. Yrityksen siirtymisestä ulkomaiseen omistukseen ei kaupungilla ollut tietoa silloin kun investointipäätöksiä tehtiin.

Kaupunginjohtaja Markku Lumiota omistajanvaihdos ei huoleta. Se on hänen mielestään hyvä asia.

– Se tuli nyt helmikuussa yllätyksenä, mutta mielestäni se vahvistaa Härkiksen läsnäoloa Kauhavalla ja tuo leveämmät hartiat myös tätä kiinteistöä ja koko tämän toiminnan kehittämistä ajatellen, toteaa Lumio.

Toimitusjohtaja Tomi Järvenpää vakuuttaa, että uudesta omistajasta on suuri hyöty. Muun muassa Kavlin jakeluosaaminen tulee vauhdittamaan Verso Foodin tuotteiden vientiä.

– Kavlin myötä pääsemme aivan uudella voimalla Ruotsiin, Norjaan ja UK-markkinalle.

Järvenpään mukaan uusia vientimaita etsitään nyt läheltä ja kaukaa. Jo tammikuussa yritys kertoi, että Suomessa valmistetut Härkis-tuotteet tulevat kevään aikana myyntiin Japanissa 400 kaupassa.

Uuden Härkis-tehtaan avajaisia vietettiin Kauhavalla tiistaina. Kun tehtaalla tuotanto pyörii täydellä teholla, se työllistää parikymmentä henkeä.

– Uusia työntekijöitä tullaan palkkaamaan, sanoo Järvenpää.

Komponenttiliiketoiminnan lisäksi Verso Foodin sopimuskumppani Domretor jatkaa Kauhavalla uuden ruokatehtaan viereisellä tontilla valmiiden Härkis-tuotteiden valmistusta.

Kuva: Nelli Kniivilä / Yle
.
.