Mihin käyttäisit 10 000 euroa kotikunnassasi? Tohmajärven valtuutetut saattavat saada henkilökohtaisen budjetin

Kaverin yritystä ei voisi suosia, mutta muuten voisi vetää kotiin päin, kuvailee ideaa kunnanjohtaja.

kuntapolitiikka
Tohmajärven kunnantalo.
Runsaan 4000 asukkaan Tohmajärvellä suunnitellaan kuntademokratian uudistamista. Arti Tauslahti / Yle

Itärajan tuntumassa sijaitsevassa Tohmajärven kunnassa on vireillä poikkeuksellinen hanke. Tohmajärven kunnanvaltuutetuille halutaan antaa ensi vuonna käyttöön henkilökohtainen 10 000 euron raha. Sen voi käyttää kunnan kehittämiseen, kunhan kohde on kuntastrategian mukainen.

Valtuutetut voisivat myös yhdistää kehittämisrahojaan isompaan pottiin jonkin kalliimman investoinnin toteuttamiseksi. Kaiken kaikkiaan rahaa olisi 27 valtuutetun käytettävissä 270 000 euroa. Asiasta päätetään Tohmajärven kunnanvaltuustossa todennäköisesti jo tänä keväänä.

Ajatus kehittämisrahasta on kypsynyt jo useamman vuoden ajan, kertoo Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.

– Ideana on heittää palloa valtuutetuille ja katsoa mitä tapahtuu.

Hänen mukaansa esityksellä halutaan lisätä myös valtuutettujen ja kuntalaisten kiinnostusta kunnan asioihin.

– Äänestysprosentit ovat laskeneet, ja kuntalaiset eivät koe, että äänestämällä voi vaikuttaa. Osa valtuutetuista taas ajattelee, että ei pysty vaikuttamaan asioihin, kun virkamiehet päättävät kaikesta, Riikonen sanoo.

Heikki Pennanen Tohmajärveltä
Tohmajärveläinen Heikki Pennanen käyttäisi 10 000 euronrahan liikuntavälineisiin. – Luistimiin sekä jääkiekko- ja sählymailoihin, hän luettelee. Ari Tauslahti / Yle

Jos ehdotus menee läpi, on valtuutetuilla parempi mahdollisuus tuoda omia ideoita esiin, toteaa Juoni Martiskin (sd.), joka on kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

– Tämä on todellakin raikas esitys. Tällaisia ei joka vuosi tule vastaan, hän sanoo.

Martiskin kertoo, että voisi itse sijoittaa 10 000 euroa esimerkiksi Tohmajärven liikenneympyrän koristeluun erilaisilla kylteillä.

Valtuutetut voivat vetää kotiin päin

Martiskin painottaa, että rahaa ei ole tarkoitus tuhlata, vaan valtuutetut saava kohdistaa jo nyt talousarviossa olevia rahoja uudestaan. Kuntaliitossa vastaavasta järjestelystä ei ole koskaan kuultu, sanoo johtava lakimies Riitta Myllymäki. Hän kuitenkin arvelee, että esitykseen voi liittyä vielä lainopillisia ongelmia.

– Tämä on täysin uusi innovaatio. Asiaan pitää perehtyä vielä tarkemmin, hän lisää.

Kuntalaisen mielestä ajatus on kiinnostava. Tohmajärven keskustassa kahvilla istuva Jukka Karvinen kertoo, että idea vaikuttaa hyvältä.

– Kunhan rahat käytetään siihen, mihin on tarkoituskin, eli kunnan kehittämiseen.

Mutta voiko valtuutettujen henkilökohtainen budjetti johtaa siihen, että valtuutetut voivat suosia vaikka kaverin yritystä? Kunnanjohtaja Riikonen vastaa, että ei.

– Suoria yritystukia ei voi tehdä. Ne ovat muutenkin laittomia. Ajatuksena on kuitenkin myös se, että valtuutettu voi vetää kotiin päin.

Riikonen lisää, että äänestäjät eli kuntalaiset voivat seurata kriittisesti sitä, mihin valtuutetut rahojaan käyttäisivät.

Tohmajärveläinen Pentti Pöyhönen kertoo, että hän käyttäisi rahat työpaikkojen saamiseen paikkakunnalle. Martti Makkonen puolestaan haluaisi kehittää uskottavaa yritystoimintaa.

– Starttirahana tai käyttöavustuksena, hän lisää.

Onko henkilökohtainen budjetti kunnanvaltuutetuille hyvä vai huono idea? Keskustelu suljetaan 5.4. kello 22.