Sysmän amfetamiinikätkön esitutkinta valmis – mahdollinen yhteys tunnettuun rikollisjärjestöön ja kansainväliseen huumekauppaan

Liettualainen epäilty on edelleen vangittuna. Epäilty lahtelaismies on vapautettu ja määrätty matkustuskieltoon.

huumeet
Sysmästä löytynyt huumekätkö.
Huumekätkö löytyi sysmäläisen lomamökin alta marraskuussa.Poliisi

Sysmäläisen lomamökin alta löytyneellä amfetamiinikätköllä on poliisin mukaan mahdollinen yhteys kansainväliseen huumeiden välitykseen ja rikollisjärjestö United Brotherhoodiin.

Hämeen poliisi takavarikoi viime marraskuussa sysmäläisen lomamökin alle piilotetun 21 kilogramman amfetamiinikätkön. Päättyneen esitutkinnan perusteella terassin alla on ollut vähintään 22–23 kiloa amfetamiinia, josta osa oli ehditty välittää eteenpäin kesä-marraskuun aikana.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi helmikuussa 40-vuotiaan liettualaisen miehen epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Mies on edelleen tutkintavankeudessa. Samaan rikoskokonaisuuteen liittyen vangittiin maaliskuun alkupuolella hieman yli kolmikymppinen lahtelaismies, joka on sittemmin vapautettu ja määrätty matkustuskieltoon.

Kiinni jäädessään liettualaismiehellä oli mökin alta haettu kilon paketti, jota hän oli toimittamassa eteenpäin.

Liettualainen on kertonut poliisille toimeksiantajansa nimen. Poliisi ei ole kuitenkaan voinut pelkän nimen perusteella yksilöidä riittävästi kyseistä henkilöä, eikä häntä ole kuultu.

Amfetamiinikätkön löytöpaikat.
Poliisin laatima pohjapiirros näyttää huumausainekätköjen löytöpaikat. Poliisi

Suomalaisittain pieni palkkio vastaa kuukausiansiota Liettuassa

Tutkintavankeudessa oleva liettualainen on saanut amfetamiinin välityksestä palkkioksi tuhat euroa jokaiselta erilliseltä välitysmatkalta. Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että vaikka summa tuntuu pieneltä, vastaa se liettualaisen elintasoon suhteutettuna noin kuukauden palkkaa.

Lahtelainen on saanut toiminnastaan palkkioksi muutaman sata euroa. Hänen epäillään toimineen rikollisjärjestö United Brotherhoodin toimeksiannosta.

Miehen epäillään toimittaneen liettualaiselle käteistä rahaa vähintään 10 000 euroa. Se oli maksettu jo välitetystä amfetamiinista tammikuussa Asikkalan Vääksyssä. Rahamäärän perusteella jo välitettyä amfetamiinia on ollut vähintään kaksi kiloa.

Mökki venäläinen, löytäjät ukrainalaisia työmiehiä

Poliisi kertoo myös, että Sysmässä sijaitseva lomamökki on venäläisomisteinen. Esitutkinnan perusteella mökin omistajilla tai vuokraajilla ei ole mitään tekemistä huumeiden välityksen kanssa.

Löytöhetkellä kiinteistössä oli käynnissä remontti, kun ukrainalaiset työmiehet löysivät sattumalta mökin alta huumausaineita sisältävän kassin. Poliisi löysi vielä mökin alta kaksi huumausaineita sisältänyttä kassia.

Lue myös: Sysmästä löytyi suuri huumekätkö vuokramökin alta – liettualaismiestä epäillään törkeästä huumerikoksesta