1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sillat

Lounais-Suomen sillat rapistuvat entisestään – 120 kohdetta odottelee remonttia, raha riittää vain muutamiin

Suomen huonokuntoisista silloista joka viides on Lounais-Suomessa.

Naantalinsalmen siltaremontti alkoi huhtikuun alussa. Työmaata kävivät katsastamassa työmaapäällikkö Janne Brask Oteranilta (oik) ja siltainsinööri Ari Salo Varsinais-Suomen ely-keskuksesta. Kuva: Yle / Lassi Lähteenmäki

Naantalin suunnalla liikkuvilla on syytä olla harmissaan tai sitten iloisia.

Harmissaan siitä syystä, että Naantalinsalmen maantiesilta on koko kesän remontissa ja jonoja syntyy.

Iloon on syytä sen takia, että siltaremonttiväkeä saatiin Kuparivuoren rinteiltä Luonnonmaan puolelle yltävän sillan kunnostamiseen.

Lounais-Suomessa käytetään tänä vuonna 8 miljoonaa euroa siltojen kunnostamiseen, ja sillä saadaan homma tehtyä alle 10 kohteessa. Yksi niistä on Naantali.

Korjausvelkaraha loppui

Vielä viime vuonna siltoja kunnostettiin 11 miljoonalla eurolla, sillä hallitus korvamerkitsi talousarvioon erillistä rahoitusta silloille. Nyt tämä rahoitus loppui. Sen takia siltaraha väheni 3 miljoonaa euroa.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen siltainsinööri Ari Salo arvelee, että Lounais-Suomen siltojen kunto heikkenee tämän vuoden jälkeen.

– Huonokuntoisia siltoja on Lounais-Suomessa nyt 120. Jos rahaa olisi 10–15 miljoonaa euroa vuosittain, saisimme parannettua kuntotilannetta, pohtii Ari Salo.

Jos siltojen tila heikkenee, se johtaa ely-keskuksen mukaan todennäköisesti uusiin painorajoituksiin ja mahdollisesti äkillisiin vaurioihin.

Mökkireissut venähtävät

Naantalin ja Luonnonmaan välisen sillan yli huristelee päivittäin 10 000 ajoneuvoa.

Siltaremontissa pyritään häiritsemään liikennettä mahdollisimman vähän. Tämän takia töitä ei tehdä aamu- tai iltapäiväruuhkan aikaan. Muina aikoina sillasta on vain toinen kaista käytössä.

Naantalista saaristoon suuntautuva tie on ahkerassa käytössä varsinkin kesäisin, kun mökkiläiset ajavat kesäpesilleen ja kurvailevat välillä kaupungilla ostoksilla. Tämä synnyttää taatusti jonoja Naantalinsalmen sillalla. Ajoon kannatta siis varata aikaa.

Pomarkussa ja Reposaaressa remontoidaan myös

Ehkäpä mielenkiintoisin Lounais-Suomen siltaremontti on Pomarkun kyläraitilla. Siellä vanha kivisilta saa uuden sydämen ja pintaan palautetaan vanhat kivet.

Reposaareen johtavan tien varrella on Kappelinsalmen silta. Se tehtiin jo 1950-luvulla, ja kehnon kunnon takia se rakennetaan kokonaan uudelleen. Joillekin veneilijöille remontti tietää pidempää reittiä Reposaareen.

Siltaremonttia tehdään myös Porin Revaskerissa ja Kaarinan Makarlassa.