Vuokraturva: Rovaniemelle rakennettu liikaa asuntoja, Kemissä hinnat laskeneet jo vuosia

Rovaniemelle on rakennettu liian paljon ja liian kalliita uusia asuntoja, arvioidaan Vuokraturvasta.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Asuntojen hinnat ovat laskeneet viime vuoden lopulla kaikkialla Lapissa. Tämä käy ilmi vuokravälityshtiö Vuokraturvan tekemästä selvityksestä.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo, että Rovaniemellä hinnat kääntyivät alas, koska uusia asuntoja on valmistunut liikaa kysyntään nähden.

– Rovaniemellä on rakennettu liian paljon ja liian kalliita asuntoja kysyntään nähden. Kaupungissa on nähty aikaisempina vuosina myös myönteistä hintakehitystä, mutta viime vuonna hinnat kääntyivät laskuun.

Vuokraturvan näkemys Rovaniemen asuntomarkkinoista on samansuuntainen kuin Pellervon Taloustutkimuksella tammikuussa.

Mallia Vantaalta?

Metsola toivoo, että Rovaniemen kaupunki ottaisi mallia Vantaalta, jossa kaupunki on toppuutellut rakennusliikkeitä.

– Uudisrakentaminen on kuin lääke. Kun sitä on sopivasti, se parantaa, mutta kun sitä on liikaa, se muuttuu myrkyksi. Esimerkiksi Lahti on sotkenut asiansa kun sinne on rakennettu aivan liikaa asuntoja.

Hän ei silti puhuisi Lapin pääkaupungin kohdalla varsinaisesta kriisistä asuntomarkkinoilla.

– Rovaniemi on potentiaalinen menestyjä, jos kaupungissa tehdään fiksua asuntopolitiikkaa.

Kemin lohduton luisu

Kemissä tilanne on huomattavasti synkempi.

Vuokraturvan selvityksen mukaan Kemissä asuntojen hinnat ovat laskeneet jo monta vuotta. Metsolan mukaan edes nousukausi ei ole korottanut asuntojen hintoja Kemissä.

– Kemissä asuntojen hintakehitys on ollut aika lohdutonta luisua pian vuosikymmenen ajan. Jos asialle ei tehdä mitään, voidaan kysyä, onko paikkakunnalla tulevaisuutta, Metsola sanoo.

Vuokraturvan selvityksestä käy ilmi, että Pohjois-Suomessa vain Oulussa asuntojen hinnat nousivat viime vuoden lopulla. Selvityksen mukaan asuntojen hinnat laskivat lähes koko maassa (siirryt toiseen palveluun).

Selvityksessä ei ole kerrottu, kuinka paljon hinnat nousivat tai laskivat, vain se, nousivat tai laskivatko ne. Hinnat ovat reaalihintoja eli niistä on poistettu inflaatio eli kuluttajahintojen muutos.

Kahden kerroksen asuntomarkkinat

Asuntomarkkinat ovat Vuokraturvan mukaan jakaantuneet kahteen kastiin vuosikymmenen alussa.

– Vuoteen 2010 asti asuntojen reaalihinnat liikkuivat koko maassa samaan suuntaan. Sen jälkeen hinnat ovat nousseet lähinnä vain kasvukeskuksissa.

Metsola sanoo, että vuoden 2010 jälkeen lähes kaikissa keskikokoisissa kaupungeissa asuntojen reaalihinnat ovat luisuneet alaspäin eikä edes nousukausi ei ole kääntänyt niitä ylös.