1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. pandat

Ilouutinen Ähtäristä: Lumin ja Pyryn kevättoimeliaisuus osoittautui kiima-ajaksi

Pandakaksikko on päässyt tutustumaan toistensa aitauksiin, mutta eivät vielä toisiinsa.

Lumi, kiinalaiselta nimeltään Jin Bao Bao, asuu Ähtärissä. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Ähtäri Zoosta kerrotaan, että tänä keväänä on koettu ensimmäistä kertaa pandojen kiima-aika.

Pandanaaras Lumi täytti viime syksynä 4 vuotta ja uros Pyry puolestaan täytti 5 vuotta heinäkuussa. Pandoilla on kiima vain kerran vuodessa. Ne tulevat yleensä sukukypsiksi 4 - 8 vuoden iässä, urokset tyypillisesti naaraita myöhemmin.

Pandat ovat päässeet useana päivänä tekemään entistä läheisempää tuttavuutta toisiinsa. Niiden välissä pidettiin kuitenkin edelleen yksi turvaverkko, sillä erityisesti Pyry vaikuttaa vielä tarvitsevan aikaa aikuistuakseen.

Nuorille pandoille on kuitenkin tärkeää päästä kiima-aikana viestittämään toisilleen äänin, tuoksuin ja toisiaan koskettamalla. Näin ne opettelevat taitoja, joita tarvitsevat ollessaan valmiita ja riittävän kypsiä yrittämään parittelua, Ähtäri Zoo kertoo tiedotteessa.

Pyry, Hua Bao. Ähtärin panda. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Eläinpuistossa iloitaan

Luonnollinen parittelu edellyttää pandoilta usein harjoittelua. Suurin osa eläintarhoissa syntyvistä pandan pennuista syntyykin keinohedelmöityksen avulla. Ähtärissä pandojen luonnollinen lisääntyminen on ollut yksi pandaprojektin tärkeistä tutkimusaiheista.

Pandoilla on kiima-aika vain kerran vuodessa, yleensä keväällä. Kevätpäivän tasauksen tienoilla tyttöpanda Lumi alkoi osoittaa ensimmäisiä merkkejä kiima-ajan lähestymisestä.

Tämä kävi selväksi muun muassa lisääntyvästä vaeltelusta ja levottomuudesta, korkeista kutsuäänistä, ruokahalun vähenemisestä sekä runsaasta hajumerkkailusta ja vedellä leikkimisestä.

Myös urospanda Pyry oli selkeästi kiinnostunut naapurista kantautuvista viesteistä. Pandojen on annettu tutustua toistensa hajuviesteihin vaihtamalla niitä välillä toistensa tiloihin.

Mahdolliseen suvunjatkamiseen johtava toiminta tapahtuneekin siten aikaistaan ensi keväänä.