Nyt saa karvat rehottaa! Espoolainen ringettejoukkue kasvattaa playoff-karvansa säärissä

Yhteisellä kasvatusoperaatiolla pyritään luomaan hyvä joukkuehenki.

Espoolainen ringettejoukkue lähti mukaan playoff-karvojen kasvatukseen. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Rinkula tippuu jäähän ja pelaajat syöksyvät sen perään. Luistimet ja mailat viuhuvat. Nyt on käynnissä pudotuspelit.

Karvaa karvaa -huudot raikuvat jäähallissa.

Ja kuinkas sattuikaan, niitä onkin juuri sopivasti tarjolla.

Miehillä on tapana kasvattaa pudotuspelien aikana itselleen komea parta, mutta entäs naiset sitten? Kun parta ei kasva, pitää karvaa kasvattaa toisaalla.

Espoonkiekkoseura Ringeten SM-joukkue valmistautuu ratkaisupeleihin säärikarvojen avulla. Joukkueen kapteeni Milla Laakso kertoo, että he halusivat oman vastineen miesten playoff-parroille.

– Säärikarvat oli kaikista loogisin ja sellanen mikä me vielä kehdataan kasvattaa.

Karvoilla yhteishenkeä ja onnea

Espoolaiset ovat kasvattaneet pudotuspelikarvojaan vasta muutaman vuoden ajan, mutta ilmiön historia ulottuu pidemmälle.

Erään tarinan mukaan playoff-partojen kasvatus sai alkunsa 1980-luvun alussa. Tuolloin New York Islandersin kapteeni Dennis Potvin jätti partansa ajamatta pudotuspelien tiuhan rytmin takia. Siinä missä parta kasvoi, kasvoi myös joukkueen voittoputki.

Syyt kasvatukseen ovat samat, oli kyseessä sitten parta- tai säärikarvat. Tavoitteena on saavuttaa hyvä yhteishenki tärkeisiin peleihin. Espoonkiekkoseura Ringeten SM-joukkueen valmentaja Heidi Petrell ei osaa sanoa tuovatko karvat varsinaisesti onnea, mutta uskoo, että niitä kannattaa kasvattaa varmuuden vuoksi.

– Täytyy olla tiettyjä rituaaleja tärkeisiin peleihin, että saadaan enemmän fiilistä.

"Pysyy pojat piilossa"

Joukkueen pelaaja Camilla Ojanpalo uskoo, että säärikarvojen ajokiellolla pyritään myös siihen, että pelaajat keskittyvät olennaiseen.

– Pysyy pojat piilossa.

Joukkuetoverit tarkastavat toistensa jalat viikoittain pudotuspelien aikana.Tosin on olemassa tilanteita, joissa tietyt pelaajat joutuvat vieläkin tarkempaan syyniin.

– Muutamat katsotaan vähän useammin, esimerkiksi ne keillä on uusi suhde juuri alkanut, Ojanpalo sanoo ja viittoilee kohti pelikaveriaan.

Karvaa, karvaa!

Jos joku kuitenkin ajelee säärikarvat ennen kuin kausi on ohi, joutuu pulittamaan joukkueen sakkokassaan 10 euroa.

Siinä missä miesten playoff-partojen kasvatus on hyvin yleistä, vastaavasta ilmiöstä ei voida puhua naisten karvojen kohdalla. Petrell kuitenkin toivoo, että myös muilta joukkueilta löytyisi hulluttelumieltä vastaavaan.

– Toivon, että emme olisi ainoita leikkimielisiä.

Tänä vuonna säärikarvat veivät Espoonkiekkoseura Ringeten SM-joukkueen pronssimitalleille asti.