Kanta-Hämeen vaalipaneeli pui perusteellisesti sotea: tässä ehdokkaiden pääpointit

Eduskuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelin yksi tärkeimmistä aiheista oli sote. Näin siitä keskusteltiin.

eduskuntavaalit
Kanta-Hämeen suuri vaalipaneeli Vanaja-salissa
Lavalla vaalipaneelissa vasemmalta Johannes Koskinen, Lulu Ranne, Sanni Grahn-Laasonen, Sari Jokinen, Päivi Räsänen, Johanna Häggman, Hanna Rokkanen, Kari Aaltonen, Olli Herranen ja Kimmo Kautio. Juontajina Tiina Kokko ja Petri Hakala. Nina Keski-Korpela / Yle

Kanta-Hämeen vaalikeskustelussa Verkatehtaan Vanaja-salissa tiistai-iltana käytiin alkuun läpi lämmittelykysymyksiä. Johannes Koskinen (sd.) pääsi hersyttämään naurua yleisöltä viittaamalla siihen, että seurattuaan Brexit-Britanniaa jopa Suomen sote alkoi näyttää mahdolliselta.

Varsinaisessa sotekeskustelussa Koskinen sanoi, että sairaanhoitopiirien kokoiset sote-kunnat ja suorilla vaaleilla valittavat edustajat niiden päättävään elimeen olisi paras ratkaisu kansalaisten terveyserojen poistamiseksi. Tukevammat järjestäjät mutta ei raskasta organisaatiota, oli Koskisen viesti sotesta.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistutti, että Koskisen malli erosi Rinteen mallista, joka taas poikkesi Rinteen edellisestä mallista. Toteamus kirvoitti yleisöstä spontaanit aplodit. Hallinnosta katse pitää kääntää palveluihin ja hoitojonojen lyhentämiseen perusterveydenhuollon palveluihin.

Lulu Ranne (ps.) toi esiin, että nykyistä kunta-kuntayhtymämallia kehittämällä päästäisiin hyviin tuloksiin. Lähipalvelun pitää olla laadukasta ja edullista. Maakuntapuoli on hyvä pitää erillään terveyspuolesta, Ranne arvioi.

Sari Jokinen (vihr.) muistutti soten parlamentaarisen valmistelun tärkeydestä. Hän myös kehui Oma Hämeen maakunnallista valmistelua ja toivoo, että tehty työ hyödynnettäisiin jatkossa. Maakuntahallituksessa hän on seurannut valmistelua läheltä ja sanoo, että kunnat tekevät todella hyvää yhteistyötä, jotta palvelut olisivat samankaltaisia eri puolilla ja terveyseroja saataisiin kavennettua.

Päivi Räsänen (kd.) sanoi, että jotta tästä vihdoin tulee valmista, tavoitteet on asetettava alkukauteen. Lakiehdotuksia pitäisi saada eduskuntaan jo ensimmäisillä valtiopäivillä. Aiemmin yritettiin haukata liian suuri kakku, mutta Räsäsen mukaan merkittävin ongelma koskee perusterveydenhuoltoa. Nyt tarvitaan laajemmat hartiat, jotta painopiste siirtyy perusterveydenhuoltoon ja siihen Räsäsen mielestä tarvitaan noin tuhat lääkäriä lisää terveyskeskuksiin.

Johanna Häggman (kesk.) toi esiin ihmetyksensä kokoomuksen takinkäännöstä viime viikkoina. Onko kokoomus sysäämässä kuntaliitoksia, hän uteli. Tähän Grahn-Laasonen sai todeta, että näin ei ole. Maakuntavaltuuston varapuheenjohtajana Häggman uskoi, että konsensusta voisi löytyä sote-kuntayhtymästä maakuntamallin pohjalta. Asiakasseteli voisi täydentää palveluja ja purkaa jonoja.

Hanna Rokkanen (vas.) painotti parlamentaarista valmistelua sotesta. Käy vaaleissa miten vain, yhdessä valmisteltuun pystyttäisiin sitoutumaan uudistamatta taas koko pakettia. Markkinavetoisuus ei käy: Rokkanen viittasi yksityisiä vanhusten hoivalaitoksia koskeviin viimeaikaisiin uutisiin. Laajasti yhdessä sitoutuen voidaan rakentaa hyviä järjestelmiä, uskoi Rokkanen.

Kari Aaltonen (sin.) painotti, että sote pitää saada kuntoon pala kerrallaan, kuntavetoisena. Pörssiyhtiöiden vanhustenhoito sai pyyhkeitä, byrokratian ketjuakin pitäisi lyhentää ja yksinkertaistaa nykyisestä.

Olli Herranen (liik.) sai selittää "Hjalliksen mallia", jonka mukaan oleellista on, että muutosta tehdään vaiheistetusti. Terveyskeskukset siirtyisivät sairaanhoitopiireille ja valinnanvapauttakin kokeiltaisiin asteittain. Näin toiminta tehostuisi ja hallinnon tarve supistuisi. Vaaleilla valittaisiin sairaanhoitopiirin päättäjät. Kela-korvausta nostettaisiin hoitojonojen purkamiseksi.

Kimmo Kautio (tl.) muistutti, että Suomella on hyvä ja kilpailukykyinen terveydenhoitojärjestelmä. Maakuntamalli on hyvä lähtökohta uuden mallin valmisteluun. Kunnilla tulisi olla oikeus tuottaa palveluja myös itse.

Lopuksi nopealla kyllä vai ei -kierroksella kysyttiin verotusoikeudesta ja sitä enemmistö panelisteista kaipasi sotea järjestävälle maakunnalle tai vastaavalle organisaatiolle.

Katso Kanta-Hämeen vaalikeskustelun tallenne Yle Areenassa.