Hyppää sisältöön

Algerian presidentti jätti eronpyyntönsä – Protestoijat haluavat muuttaa maan koko poliittisen järjestelmän

Mielenosoittajien mukaan nykyinen korruptoitunut poliittinen järjestelmä tekee mahdottomaksi merkittävät uudistukset maassa.

Algerian tilanne jatkuu epävakaana huolimatta presidentti Abdelaziz Bouteflikan ilmoituksesta jättää tehtävänsä ennen presidenttikautensa loppua. Kuva: Mohamed Messara / EPA

Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika on jättänyt eronpyyntönsä. Presidentti ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun asevoimien komentaja, kenraali Ahmed Gaïd Salah ilmoitti illalla, että Bouteflika tulisi julistaa kykenemättömäksi virkaansa.

Bouteflika, 82, ilmoitti jo eilen jättävänsä tehtävänsä ennen presidenttikautensa loppua. Päätös ei kuitenkaan saanut mielenosoituksia laantumaan maassa.

– Bouteflikan päätös ei muuta mitään, totesi lakimies ja aktivisti Mustapha Bouchachi uutistoimisto Reutersille samaan aikaan, kun sadat nuoret valtasivat jälleen kadut tiistaina pääkaupungissa Algerissa.

Proteistoijat ovat suhtautuneet epäillen myös asevoimien komentajaan. Heidän mielestään ylipäällikkö pyrkii pitämään nykyisen eliitin vallassa.

Ennen kaikkea mielenosoittajat vaativat koko Algerian poliiittisen järjestelmän korvaamista. Monet katsovat, että nykyinen korruptoitunut järjestelmä tekee mahdottomaksi merkittävät uudistukset maassa.

Presidentin ja valtaapitävän elititin eroa on vaadittu jo pitkään eri puolilla maata järjestetyissä mielenosoituksissa. Protestoijien mukaan valtaapitävät ovat vieraantuneet täysin tavallisten kansalaisten arjesta.

Aiheesta lisää:

Algerian sairaalloinen presidentti eroaa ennen kautensa loppua